Какви специалисти ще търси бизнесът през 2022 г.?

17:30, 02 яну 22 25 2276 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският бизнес ще има нужда от близо 194 хиляди работници и специалисти през 2022 г. Данните са на Агенцията по заетостта. Нов персонал ще наемат близо 50 хиляди работодатели, което е с около 15% по-малко спрямо миналата година.

Според проучването около 44 хил. ще бъдат обявите за работа за висшисти като лекари, учители и IT специалисти. Почти толкова ще бъдат и обявите за неквалифициран персонал.

„Компании, които не бяха директно засегнати, подхождат много по-прагматично и плахо, тъй като за пореден път им се показа, че няма как да следват някаква пазарна логика, а просто трябва да изчакат следващото решение от правителството”, каза в ефира на Нова телевизия Валентин Кръстев, който е управител на компания за човешки ресурси.

Усеща се огромен глад от бизнеса да се развива и работодателите имат нужда от съвсем леко отпускане, каквото се случи на няколко пъти през тези две години”, коментира той.

Има огромно търсене в областите на производството. Достатъчно много производители останаха в България в последните години и те изпитват глад за работна ръка като са готови да приемат хора и от много различни сфери”, добави Кръстев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама