Балканите обезлюдяват: „По-добре роб за 2000 евро вместо за 300“

16:03, 02 яну 22 / Свят 25 2473 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Масова емиграция опразва улиците и домовете на Балканите, се казва в публикация на АФП, цитирана от БГНЕС. В репортажа са събрани впечатления от различни държави и макар България да не фигурира в репортажа, е ясно, че констатациите важат и за нея.

В материала се посочва, че малките балкански държава са изправени пред демографска бомба със закъснител, подхранвана от застаряващото население, намаляващата раждаемост и масовата миграция.

През последните 20 години Северна Македония е загубила 10% от населението си. По данни на Световната банка и правителството около 600 000 македонски граждани живеят в чужбина. Опустошителният икономически растеж и липсата на инвестиции са засегнали страната, в която в момента живеят едва 1,8 млн. души, през 30-те години на нейната независимост.

Селата и малки градове предлагат малко работни места, което принуждава амбициозните и способните хора да търсят работа другаде.

„По-добре е да си роб за 2000 евро в някоя чужда държава, отколкото да си роб с 300 евро у дома“ - този рефрен са чули журналистите от АФП в Северна Македония. Но това е повсеместна картина из целите Балкани.

Според правителствени данни на Албания през последните три десетилетия страната са напуснали около 1,7 млн. души, или около 37% от населението.

Стотици хиляди са напуснали и Сърбия, за да се преселят в чужбина след войните през 90-те години на миналия век, които съсипаха икономиката на страната, като според оценки през последните 20 години са напуснали до 10 000 лекари.

 

Откакто се присъедини към ЕС през 2013 г., Хърватия с население от малко над 4 милиона души се е свило с близо 10% за десетилетие, според предварителните данни от преброяването. Организацията на обединените нации прогнозира, че до края на века Хърватия ще има само 2,5 милиона души. Демографите предупреждават, че малобройното население на страната може да не е достатъчно устойчиво, за да преживее по-нататъшни загуби.

През декември Загреб се опита да обърне част от изтичането на мозъци, като обеща на хърватските емигранти в Европейския съюз до 26 000 евро, за да се върнат и да започнат бизнес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама