ЕС забранява някои мастила за татуировки и грим

15:37, 04 яну 22 / Свят 25 1787 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес някои мастила за татуировки и постоянен грим са забранени за използване в ЕС, след като влезе в сила ограничение за опасните химикали, съобщи Европейската комисия.

Става въпрос за канцерогенни, мутагенни и репротоксични (CMR) вещества, химикали, забранени в козметиката, кожни сенсибилизатори, дразнители на кожата и очите, метални примеси, ароматни амини и някои пигменти. Около 4000 нерегулирани досега химикали влизат в обхвата на новата регулация, като използването им ще бъде забранено, независимо дали са произведени в Европа, или се внасят. Сред тях са няколко съставки като изопропилов спирт, който според доставчиците на мастило се съдържа в повечето пигменти на пазара.

Песни и татуировки популяризират ваксинирането в Русия

Решението за забраната е взето преди 12 месеца, но бизнесът е получил отсрочка, за да замени излизащите от употреба. За още два пигмента - Pigment Blue 15 и Pigment Green 7, се дава допълнително още една година, тъй като те нямат заместители. Говорител на еврокомисията заяви, че забранените вещества вече са успешно заменени в салоните за татуировка, като в седем държави (сред които България не е) ограничението е в сила и по линия на местно законодателство.

Нова мода в Германия: Дамите масово премахват татуировките си

Основание за мярката са научни изследвания, направени от Европейската агенция по химикали, които доказват, че някои пигменти и мастила причиняват алергии и кожни проблеми, твърди Европейската комисия, цитирана от „Дневник“. Спорадичните изследвания за дългосрочните ефекти от мастилата за татуировки обаче са противоречиви. Някои от тях твърдят, че рисковете от рак на кожата вследствие на татуировки са случайни. Излизащото в Брюксел издание „Политико“ пише, че Университетът в Лунд, Швеция, в момента работи по първото изследване за съществуване на връзка между татуировките и рака, което ще е готово през 2022 г.

По данни на статистическата агенция на ЕС 12 от 100 европейски граждани, включително тийнейджърите, вече са татуирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама