„Политическите назначения приключват“: Отзовават Пламен Георгиев от Валенсия

14:37, 05 яну 22 25 1450 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес ще отзовем Пламен Георгиев от Валенсия. От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Темата коментира и началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова, която обясни: „По отношение на политическите назначения, информацията от МВнР, с която разполагаме, е, че в момента политическата квота е превишена. Бройката на политическите назначения трябва да бъде сведена до минимум“. „Отзовахме го, за да покажем, че политическите назначения трябва да бъдат сведени до минимум. Това, което е ясно и би трябвало да се знае, е, че политически назначения не трябва да се извършват тогава, когато съответните лица нямат адекватни качества“, посочи Бориславова, цитирна от БГНЕС.

Пламен Георгиев определи това като реваншизъм

Отзоваването ми е реваншизъм, свързан с интересите, които съм засегна с предишната ми работа – и като прокурор, и като ръководител на КПКОНПИ“, заяви Пламен Георгиев пред bTV. Toй обясни, че все още не е уведомен официално за това решение и е научил новината от медиите. За него този „реваншизъм“ е бил очакван.

Очевидно, че част от тези хора, на които сме засегнали интересите, в момента управляват държавата“, заяви Пламен Георгиев, припомняйки, че като шеф на антикорупционната комисия е запорирал имоти за над 2 млрд. лв. „Това са хора, на които са запорирани имущества за милиони“, допълни той.

Относно думите на Кирил Петков, че е „политическо назначение“ Пламен Георгиев заяви, че той не изключение и много посланици и консули също са такива назначения.

В момента бившият консул няма как да се прибере в България, защото синът му е на училище и му предстоят изпити. „Освен работата съм и баща и имам задължения. Не мога да оставя детето си, без да си завърши образованието“, обясни Георгиев.

Съдбата на терасата

Това беше един измислен конфликт - едно голямо нищо. Този апартамент в момента е необитаем. Съседът отдолу буквално не може да живее, защото след като се бутна навесът, стана една огромна влага“, разказа Пламен Георгиев.

Аз купих просто един апартамент. Терасата е правена 10 години по-рано и очевидно е имало защо да бъде направена, защото сега човекът отдолу е наводнен“, поясни той.

Как се стигна до назначаването на Георгиев за консул във Валенсия?

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия през юли 2019 г. и още същия ден оставката му беше одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която има построени незаконни постройки. Оказа се, че докато е ръководил КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да декларира огромна тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те бяха съборени, след като проверка показа, че са незаконни.

Почти половината български консули са назначени ... по изключение

Георгиев бе назначен за български консул във Валенсия през октомври 2019 г. от бившето правителство на Бойко Борисов, като това е станало по изключение, тъй като бившият шеф на КПКОНПИ няма дипломатически ранг.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 г., когато наблюдава дело за корупция в агенция „Митници“, по което са подслушвани високопоставени чиновници. Тогава излезе записът „Мишо Бирата“, в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна „Леденика“ на Михаил Михов, защото е „поел ангажимент да не го закача“. След това Георгиев беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави. Малко по-късно обяви, че бизнесменът Делян Пеевски е „или най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители“, припомня „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама