Извънредно положение, протести и оставки в Казахстан

14:10, 05 яну 22 / Свят 25 1892 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Протестиращи нахлуха в сградата на кметството в най-големия град в Казахстан, Алмати. Там се стигна до поредни сблъсъци между демонстранти и полиция, като силите на реда използваха шокови гранати, за да разпръснат протестиращите.

По-рано президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на правителството след три дни на протести в цялата страна. По данни на „Ройтерс“ над 200 души са арестувани, а 95 полицаи са ранени в безредиците.

Протестите срещу правителството на Казахстан избухнаха на 2 януари заради внезапно увеличение в цената на пропан-бутана, който е най-използваното гориво в страната. Стигна се и до сблъсъци между демонстрантите и полицията, като вчера в Алмати силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати.

На видео, публикувано в казахстанския онлайн портал zakon.kz, се виждат стотици демонстранти, които напредват към входа на кметството в най-големия казахстански град. По-късно беше подпалена и сградата. Местните медии съобщават за хиляди хора, които са се събрали близо до нея въпреки забраната, въведена ден по-рано.

Късно днес президентът на страната обяви извънредно положение в няколко области, което ще продължи до 19 януари. Няколко часа по-късно правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев.

Властите обявиха, че ще намалят цената на пропан-бутана до 50 тенге (0.11 долара) за литър, а Токаев съобщи в свое изявление, че се работи за „взаимно приемливо решение на проблема в интерес на стабилността на нашата държава“, пише „Свободна Европа“.

През последните дни бяха арестувани и журналисти, които отразяват протестите.

Протестите са редки в централноазиатската република, която обяви независимост през 1991 г. При последните големи демонстрации през 2011 г. 14 работници загинаха при опит на полицията да потуши протест с искания за по-високи заплати и по-добри условия на работи. Това се случи в град Жанаозен, който е един от центровете и на сегашните протести.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 RichardHes 02:42, 12 авг 22

Для понимания всей какртиры какую службу дезинфекции выбрать, нужно знать некоторые нюансы, для решения этой задачи. Прочитайте обзор на тему выбора службы дезинфекции в Москве и вы станете более подкованным, если перед вами возникнет такой вопрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама