Депутатите без паркинг на „Александър Невски“ само ако зоната стане пешеходна

14:54, 05 яну 22 / Политика 25 1463 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Седмица, след като 47-ото Народно събрание започна работа публикувахме материал със снимки на автомобилите на депутатите около храм-паметника „Александър Невски“. Попитахме докога колите ще загрозяват историческия център на София и едно от най-емблематичните за столицата места.

Изпратихме и запитване до новия председател на парламента Никола Минчев и до пресцентъра на „Продължаваме промяната“ за тяхното мнение по въпроса. И все още чакаме отговора...

Днес пред „24 часа“ председателят на НС е обяснил, че ако районът около катедралния храм „Св. Александър Невски“ стане пешеходна зона, депутатите ще се лишат от паркинга си. Дотогава изглежда ще паркират безпрепятствено и безплатно. Макар това на практика да нарушава решение на СОС.

Вече писахме, че общинските съветници решиха да дадат на парламента служебен паркинг от 50 места на площад „Княз Александър I”, при 170 места преди това или почти 1/4 от площада. Същото важи и за паркинга на площад „Жельо Желев“, където паркоместата вече са 50 и срещу заплащане.

Докога депутатските коли ще загрозяват центъра на София?

С вратичка в правилника обаче предишният парламент заобиколи решението. Тогавашният председател Ива Митева обяви въпросните публични пространства за зона за сигурност, което позволява на депутатите да паркират там. В правилника на новия парламент, като допълнителна разпоредба, още присъства това уточнение.

Минчев отрича да е подписвал изрична заповед за обозначаване на зони за сигурност около сградите на Народното събрание. „Внимавам много, преди да сложа някъде подписа си“.

Председателят обяви, че преди да издаде такава заповед, иска да се срещне с представители на Столична община и да обсъдят бъдещето на района около сградата на Народното събрание. Ако обаче зоната си остане свободна за движение на автомобили, то според Минчев е по-добре депутатите да имат възможността да се възползват от паркиране близо до местоработата си.

Изпратихме повторно запитването си по темата и ще продължим да ви информираме за развитието.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама