Ще има дискусии за допълнителни военни части на НАТО у нас

18:15, 05 яну 22 / Политика 25 1826 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Правителството не е обсъждало към момента разполагането на допълнителни военни части на НАТО у нас, но ще има такива дискусии, каза премиерът Кирил Петков в интервю за Bloomberg.

„В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО“, каза Кирил Петков.

Припомняме, че през декември военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас на този етап, но Кирил Петков обясни след това, че това е лична позиция на Янев, а не на кабинета му. Според Янев „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“. В качеството си на премиер Кирил Петков вече се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като обясни след срещата, че са разговаряли главно за стратегическа инфраструктура. „За войски до този момент не сме дискутирали в детайли“, каза тогава Петков.

Кризата със Северна Македония

Премиерът Кирил Петков коментира пред Bloomberg и кризата със Северна Македония. „Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята. Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие“, коментира Петков, цитиран от „Медиапул“.

Смята на националната валута с евро

Той също така заяви, че България продължава с плановете си за смята на националната валута с евро от 2024 г., но правителството трябва да увеличи активните си усилията за обясняване на тази промяна на населението, което остава разделено по въпроса.

Премиерът отбеляза още, че се работи за това България да влезе сред страните от Шенгенската зона до 6 месеца. Както и че се подготвя въвеждането за държавната администрация служителите да имат COVD-сертификат, ако искат да бъдат допускани на работа. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама