Депутатите все пак ще влизат със сертификат в парламента?

16:42, 06 яну 22 / Политика 25 1478 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Висящият въпрос за това дали в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат предизвика отново скандал в залата. 

Депутатите пак не си въведоха зелен сертификат

След като първото заседание на парламента за новата година започна с поредното отлагане на темата, по-късно здравната комисия подкрепи въвеждането на зеления сертификат за достъп до сградите на парламента. „Здравната комисия прие решението за задължителен зелен сертификат в парламента, но правната – не. Водеща в случая обаче е здравната комисия”, обясни сутринта депутатът д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ по Нова телевизия. Оказа се обаче, че част от членовете на здравната комисия са разбрали твърде късно или въобще не са научили, че тя ще заседава. Поне така обясниха от ИТН и „Възраждане“, които са най-скептични към сертификата и ваксините партии в Народното събрание. Именно това стана повод те отново да покажат близките си позиции по въпроса.

Всичко започна от „Възраждане“. Националистите обявиха, че заседанието е било скрито от народните представители от опозицията. „Благодаря, ще проверим тези казуси“, коментира председателят на парламента Никола Минчев.

Тук се намеси зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, за да добави, че и неговата партия, която принадлежи към управляващата коалиция, също не е била известена. В работата на комисията се е включил само съпартиецът му д-р Силви Кирилов, който научил за заседанието случайно. „Това заседание на здравната комисия трябва да бъде обявено за недействително. Моля ви се, спазвайте правилата, защото започвате леко да будите мисли“, предупредително се обърна Йорданов към колегите си от мнозинството, цитиран от „Сега“. „Да, ще видим“, отвърна отново Никола Минчев.

По-рано днес Александър Симидчиев пък определи като „интересна“ и „конструктивна“ дискусията в здравна комисия за въвеждането на сертификата в парламента. „Имаше интересна дискусия, много конструктивна. Надявам се още днес решението да бъде прието. Депутатите сме равни на всички останали хора, но сме високорискови, защото се срещаме ежедневно с много хора“, допълни народният представител. По думите му, колегите му ще плащат сами изследванията си ако откажат да се ваксинират срещу COVID-19. Дистанционно ще работят само карантинираните депутати. Според него „ако не спазваме дори по-леките мерки, какво значение има какви ще въведем“.

По-късно през деня правната комисия одобри въвеждането на сертификата. Предложението е изискването да влезе в сила от 24 януари. Още в началото на заседанието от ГЕРБ, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ възразиха точката да се разглежда с мотив, че заседанието е свикано извънредно, а ГЕРБ дори си тръгнаха, съобщи bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама