Готвят компенсации за намалените пенсии

13:30, 06 яну 22 25 3009 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева. Това обяви директорът на дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт Любомира Язаджиева.

„Правителството се е ангажирало да предложи механизъм за компенсиране на тази отрицателна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос“, коментира тя в ефира на БНР. Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Вдигат пенсиите

Това е първият коментар на вълната от разочарование, с което се посрещна преизчислението на пенсиите. От правителството все още никой не е взел отношение по въпроса.

Двата основни проблема с преизчисляването

С преизчислението се очертават два основни проблема. Оказа се, че НОИ не включва в преизчислението индексациите от 2017, 2018 и 2019 г., тъй като тогава те се извършваха по различен начин от обичайното швейцарско правило. И в трите години бе увеличаван процентът за всяка година осигурителен стаж, но тъй като тогава той беше по-нисък от сегашния, то според НОИ не може да се извърши преизчисляване за периода от 2017 г. до 2019 г. с по-нисък процент.

През 2018 и 2019 г. обаче имаше и фиксиран процент на увеличение, като за окончателния размер на пенсията се вземаше по-благоприятният вариант. Въпреки това сега този процент не се прилага, пише „Сега“.

Увеличените пенсии ще се изплащат през цялата 2022 г.

Другият голям проблем с преизчислението е, че за много хора увеличението не само не достига обявеното средно ниво от 12.5%, но реално този месец те ще вземат по-ниска сума заради намалението наполовина на ковид добавката.

Хората вече смятат добавката за част от пенсията си

Много порочно беше отпускането на добавката и включването ѝ към пенсията още по време на предходното правителство на ГЕРБ, защото по този начин хората вече смятат тези пари като част от пенсията си. След това партиите на промяната започнаха да наддават, като на селска сватба, кой ще даде повече. И сега трябва да решават проблема, че хората вече ги смятат като част от пенсията си и няма как да няма недоволство“, коментира икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Според нея по-добрият вариант е било пенсията и добавката да се изплащат в различни дни и в един момент добавката да изчезне.

Григорова допълни, че са получили няколко сигнала за недоволство от размера на пенсиите след влезлите в сила промени в пенсионното законодателство.

„Според обещанията на министър Гьоков, ако има някакъв проблем, а към моменти ми се струва, че има такъв, то той ще бъде изчистен през февруари. Силно се надявам това да бъде направено. Гьоков каза, че ще търсят варианти да не падне по-надолу добавката“, добави тя в ефира на bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 13:31, 07 яну 22

Г-н Гьоков беше много ентусиазиран и надъхан че пенсионерите ще усетят увеличение и тежестта на стажа но в момента не е така дано се отрегулира нещо защото пенсионерите са разочаровани от добрите думи които казваше г-н гьоков

2 Анонимен 13:32, 07 яну 22

Пенсиите са по ниски от преди

3 дано 22:21, 07 яну 22

Дано се усетят какво надробиха и да го поправят! Ама като ги слушам как увъртат умишлено ни забъркаха в тая подла каша!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама