Борисов е разпитан заради кюлчетата в чекмеджето

13:49, 06 яну 22 / Политика 25 2251 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е извикан на разпит в МВР. За това стана ясно от живо включване от Facebook страницата му, на излизане от сградата на Главна дирекция „Национална полиция“.

По данни на bTV разпитът на Борисов е продължил не повече от 20 минути.

На влизане в сградата той се опита да избегне коментар пред журналисти за конкретната причина, за която е извикан, като се опита да изтъкне постигнатото, според него, от ГЕРБ. „Първо за това как съм успял да задържа доходите на българите толкова високи. Как съм успял да държа най-ниската цена на газа години наред. Как съм успявал да държа цената на тока най-ниска година наред. Как съм успял да вкарам България в Европейския банков съюз. Как най-добре в Европа сме се справяли с мигрантската криза“, изтъкна той.

Накрая само каза, че никога нито е притежавал, нито е купувал кюлчета. 

От думите му стана ясно, че е извикан на разпит по телефона. Според него това се прави, за да се каже, че е викан. „Е, така, да има, че Борисов е викан на разпит“. 

И вътрешният министър Бойко Рашков обяви в парламента, че той ще бъде привикан в националната полиция, за да даде сведения по преписката за кюлчетата и пачките в чекмеджето в спалнята му. „Да, вярно е. И това е съвсем нормално. Най-накрая този човек трябва да бъде на разпит, за да каже има или няма евро пачки в нощното му шкафче, имало ли е или е нямало златни кюлчета. Аз и онзи ден отбелязах, че доверието в нашата прокуратура липсва, тя прекрати проверката, много добре знаете - прокурорът, който беше натоварен с тази задача, заяви открито, че не може да се работи повече. Сега ще се опитаме да докараме проверката докрай. Така че този човек трябва да се яви и да каже коя е Мата Хари, за която той твърдеше, че е влязла вътре, че е поставила тези пачки с евро и тези кюлчета злато в неговото чекмедже, заснела ги е и е заминала. И по такъв начин целта е да бъде злепоставен“, коментира Рашков, цитиран от „24 часа“.

„Мисля, че е редно бившият премиер да бъде така добър да съдейства на органите за разследване да открием Мата Хари, да я подложим на законосъобразен разпит и да изясним и чрез нея дали това е вярно - дали е направила това, кога го е направила. Съвсем законосъобразно е това да се направи. Ние не знаем той дали е разпитван или не е, какво е казал. Той не е разпитван при предившната проверка, която прокуратурата е отказала да довърши, отбеляза още той.

След снимките: Разпространиха и видео от спалнята на премиера

Днес е била на разпит и неговата пиарка Севделина Аранудова, както и съпругът ѝ. Според „Сега“ от нея са снети сведения и за имотите ѝ, както и заради думите на бизнесмена Васил Божков, който я замеси в твърденията си, че е давал стотици милиони подкупи на ГЕРБ. За имотите си Арнаудова вече бе проверена от прокуратурата, която не откри престъпление и отказа да образува дело.

Прокуратурата не успя да разбере дали снимките от жилището на Борисов са истински

Припомняме, че снимки, на които се вижда чекмедже пълно с банкноти и златни кюлчета, се появиха в публичното пространство през лятото на 2020 г. Прокуратурата започна разследване, но тогава не бе възложена проверка на серийните им номера. Борисов беше разпитан, но малко по-късно държавното обвинение спря работата по случая, заради липса на данни за престъпление. Причината - не можело да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са били златни и чия собственост са те. Не стана ясно обаче дали Борисов е питан за автора на снимките, след като той твърди, че знае кой е и заговори за „прекрасна госпожа“, станала известна от неговите думи като като Мата Хари.

Борисов обяви, че видеото от къщата му е аранжирано

Преди Коледа прокуратурата възобнови разследването, като възложи на БНБ да провери серийните номера на кюлчетата и банкнотите. Вътрешният министър Бойко Рашков заподозря, че с тези се действия държавното обвинение всъщност иска да блокира проверката на МВР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама