Намаляват COVID карантината

16:57, 06 яну 22 25 2146 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес на първото си заседание се събра Националният пандемичен комитет. В него участват представители на ръководството на Министерството на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ, както и 23 представители от всички различни министерства. Структурата напомня тази на Националния оперативен щаб.

Комитетът беше създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Председател на пандемичния комитет е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Близо до рекорд: Нови 6766 заразени за денонощие

С оглед събраните до момента данни за по-леко протичане на Омикрон, здравните власти планират да намалят срока на карантината за болните от коронавирус и контактни на тях. Това обяви пред журналисти зам.-министър на здравеопазването Георги Йорданов след края на заседанието, цитиран от bTV.

Той посочи, че вероятно от следващата седмица карантината за болни ще стане 10 дни вместо 14, а контактните ще остават вкъщи само седмица, а не 10 дни.

В същото време министърът подчерта, че в идните две седмици се очаква пик. По думите му един от проблемите с Омикрон е, че се разпространява сред децата и така създава изпитания по отношение на присъственото обучение.

От утре се затяга влизането у нас, като ще се изисква PCR тест, включително за голяма група английски туристи, които се очакват в Банско.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама