Защо не трябва да ставаме рязко от леглото сутрин

08:37, 07 яну 22 / Любопитно 25 1906 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Неразумното скачане от леглото веднага след като чуете алармата на будилника натоварва прекомерно кръвоносната система, обясни неврологът, рефлексотерапевт и ръководител на Центъра за медицинска акупунктура в Москва Игор Орлов.

Денят зависи от доброто събуждане

„Да полежиш известно време в леглото, да се разтегнеш правилно, да станеш, без да бързаш, е не само приятен, но и здравословен начин да започнеш новия ден, каза Орлов.

Внезапното преминаване от хоризонтално в изправено положение натоварва кръвообращението. Ето защо, когато чуете алармата и се събудите, трябва да останете в леглото за известно време и да направите няколко упражнения за разтягане на мускулите“, съветва той.

Как да бъдете по-активни сутрин

Разтягането трябва да бъде бавно, без големи физически усилия и тогава ще помогне за плавното активиране на кръвообращението и преминаването от сън към бодърстване. „Обикновено първо трябва да раздвижите пръстите на краката си, след това стъпалата, можете да разтегнете бедрата, коленете, да извиете гърба, да отметнете ръцете си назад, да раздвижите врата си. След това станете бавно и без резки движения“, казва специалистът.

По думите му, ако не спазвате това правило, всяка сутрин, когато внезапно преминете от хоризонтално в изправено положение, ще усещате дискомфорт. „На първо място, съществува така нареченият ортостатичен колапс, който представлява внезапна загуба на налягане поради рязкото преминаване от хоризонтално в изправено положение. Кръвта се оттича от мозъка, появява се замайване, човек може да загуби равновесие, да падне и да се нарани. В екстремни случаи можете дори да загубите съзнание“, предупреди Орлов, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама