Алтернативни трасета за газа биха свалили цената с над 10%

10:29, 07 яну 22 25 1381 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са технически възможен вариант и не е ясно защо в сегашната кризисна ситуация „Булгаргаз“ не е проучил тези варианти, които са изгодни за потребителите у нас. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на bTV. 

По думите му тече проверка, но ведомството има свое заключение за причините – „в омекотен вариант: човешки“. „Дружеството, което отговаря за преноса („Булгартрансгаз“), казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп и след това излиза изпълнителният директор на дружеството, което се грижи единствено за търговската дейност („Булгаргаз“) и говори за транспорт“, посочи Николов.

Според него е недопустимо да се говори за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, „когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото“ с 4-5 алтернативни варианта по линия на точката за достъп на синьото гориво, но нищо не е направено по тези варианти.

„Булгаргаз“ може да поиска 32% поевтиняване на газа за февруари

Ако се направи, ще има изключително позитивен ефект за потребителите – поне няколко процента понижение надолу (…) Ако се промени миксът, който „Булгаргаз“ представя на КЕВР, може да надхвърли 10%“, подчерта Николов. На този фон, той повтори вчерашното си изказване от пленарната зала, че сегашната ситуация води до загуби от до 1,5 млн. лева на ден.

По темата с изнасянето на газ от „Чирен“ Николов коментира за „Булгаргаз“, че „когато се гледа едно държавно дружество, то следва да бъде управлявано така, че да носи максимална полза. Опитите така да се управлява, че да е удобно за себе си или по начин, който не е в обществен интерес, са странни“.

Следващата седмица ще е ясно колко ще е помощта за битовите газови потребители.

В същото време Николов беше категоричен, че няма как да спрем да изнасяме ток, защото това „означава да излезем от единния европейски пазар“ и цените у нас, макар и високи, са всъщност сред най-конкурентните в Европа. Затова и усилията са насочени към подпомагане на битови, обществени и индустриални потребители в трудните месеци по линия на цените на тока и на газа.

Няма да се допуснат фалити на топлоразпределителни дружества и спиране на парното

Министерството на енергетиката отново обяви, че разполага с ресурс за януари и февруари, няма да се допуснат фалити на топлофикационни дружества, категоричен беше министърът.

По думите му в началото на следващата седмица ще са ясни размерът и структурата на помощите за битовите газови потребители, като ще се нотифицира за тях и Европейската комисия.

Общо МЕ разполага с 200 млн. лева, като най-голяма част от парите ще отидат за различните потребители през този и следващия месец, които традиционно са най-студени.

Държавните ВиК дружества също ще се компенсират, за да няма натиск върху цената на водата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама