Без задължителна ваксинация, докато Кирил Петков е премиер

11:13, 07 яну 22 / Политика 25 2195 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако искаме да запазим нашето население, ако не искаме повече жертви на коронавируса, то нека се обединим около общата стратегия – не искам да съм министър-председател, който просто да отброява бройки умрели хора. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов кога ще бъде отменен зеленият сертификат.

„Няма задължителна ваксинация, това правителство няма да наложи задължителна ваксинация – такава задължителна ваксинация няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател“, подчерта Петков, но беше категоричен, че ваксинацията е основополагащият начин да преодолеем кризата и през последните три дни новата програма е привлякла 92 000 души.

Депутатите все пак ще влизат със сертификат в парламента?

Когато имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, отбеляза той.

Костадинов на свой ред посочи, че „в момента има принудителна, а не задължителна ваксинация. Зеленият сертификат не дава възможност за избор – или имаш сертификат, или не ходиш на работа“. Той подчерта, че „Възраждане“ няма против доброволната ваксинация, включително с определени стимули и след информационна кампания, пише bTV.

По повод промените в правилата за влизане в НС, той заяви: „Нека да видим как ще ни спрат, като решим да влизаме в парламента“. Във връзка с предстоящия през следващата седмица протест срещу противоепидемичните мерки и неодобрителните възгласи в залата, той се обърна към депутатите от други парламентарни групи: „Не се притеснявайте, за вас ще има бял автобус“ – явна препратка към обсадата на Народното събрание по време на летните протести от 2013 г.

Аз съм бил на протеста с белия автобус и приветствам протестите - това е начинът, по който гражданите могат да изразят своето мнение“, репликира го Петков, който обаче подчерта, че според него е „безотговорно“ при сегашната епидемична ситуация да се събират много хора на едно място и по-добре е да се търси начин политиците да работят заедно и да се въздържат от популизъм.

Махат зеления сертификат при поне 70% ваксинирани?

Евентуално премахване на зеления сертификат при поне 70% ваксинирани - за подобно решение заяви Петков в кулоарите на Народното събрание.

Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла. Тогава всички вярваме, че трябва да живеем с отворена възможност бизнесите да си вършат работата, училищата да обучават, но това не трябва да бъде с цена на човешки животи. Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%“, поясни той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама