„Катастрофален дебют“: ГЕРБ с нови критики към властта

12:12, 09 яну 22 / Политика 25 1770 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дебютът на правителството е неубедителен и катастрофален. Такава оценка за работата на кабинета „Петков“ дадоха от ГЕРБ. 

„Остриетата на опозицията“ Томислав Дончев, Деница Сачева и Десислава Атанасова разкритикуваха новото управление в областта на пенсионното дело, опазването на личните данни и външната политика.

Правителството, освен да говори и да анализира, да свърши и малко работа, призова Томислав Дончев. „В противен случай се оказваме в ситуацията, в която са ви назначили за шофьор, нежно карате волана, не отивате наникъде и бръмчите с уста. Същото е като да са ви назначили за счетоводител, като, вместо да направите аванси, крещите какъв добър счетоводител сте“, коментира той.

По думите му ГЕРБ ще даде 100 дни толеранс на новата власт, но под условие, тъй като правителството прилича на служебните кабинети, управлявали през последните 8 месеца.

 

 

Томислав Дончев оцени посещението на Кирил Петков в Скопие като грешка и иронично посочи, че визитата е трябвало да бъде Румъния, ако иска над Дунав да има 5-6 моста. 

„Левашки политики с невежи инструменти“

Да не се окаже, че вместо с десни мерки да се правят леви политики, с невежи инструментисе правят левашки политики, коментира на свой ред Деница Сачева във връзка с последиците от приетото от предходния парламент преизчисляване на пенсиите от 25 декември.

Готвят компенсации за намалените пенсии

От думите ѝ стана ясно, че ГЕРБ ще поиска изслушване в парламента на социалния министър Георги Гьоков „да обясни какво се случва с пенсиите“, след като при изплащането им след преизчислението пенсионери се оплакват, че са получили по-малко увеличение, отколкото са очаквали. Въпросите на ГЕРБ засягат и това колко души са ощетени, в каква степен, по каква причина и как ще се поправи това.

 

Теч на данни в БУЛСТАТ има

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска управляващите да дадат по-подробни обяснения около факта, че чрез регистъра БУЛСТАТ са видими лични данни на хора със свободни професии. 

Вчера министърът на правосъдието Надежда Йорданова увери, че теч на данни не е имало, а някои данни са видими още от 2005 г. по силата на закона за БУЛСТАТ. Затова ще бъде предложена промяна в закона.

Личните данни на над 300 хил. българи излязоха наяве в БУЛСТАТ

Според ГЕРБ обаче теч има и опозицията иска да знае какво е предприело правителството, допуснат ли е пробив в защитата, защо не са уведомени засегнатите, кои са отговорните ръководители и каква отговорност ще понесат, уведомени ли са превоохранителните органи.

Според Десислава Атанасова заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано от президента Румен Радев утре по темата за Северна Македония, е излишно. „Нищо не се е променило в националната позиция, няма предложение за нова политическа рамка или пътна карта, нито правителството е предложило различен подход. Изобщо не виждам защо се провежда КСНС. С какво се застрашава националната сигурност на България, че да е нужен?!“, каза тя, цитирана от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:44, 09 яну 22

Герб са болни че не са във власта и за това си говорят каквото си искат но тяхното мнение не се зачита те като бяха на власт сами си изядоха хляба народа много заложи на тях но остана разочарован и това е резултата сега

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама