Василев: Няма да увеличаваме парите за заплати на министерствата

13:37, 09 яну 22 / Политика 25 4010 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Рамката на проектобюджета е готова, ще бъде консултирана с министрите идната седмица, а по-следващата седмица ще бъде представена за обсъждане на социалните партньори. Два данъка ще отпадант – върху лихвите и така нареченият данък уикенд, които само затормозяват фирмите. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той уточни, че само отделни политики от коалиционното споразумение ще могат да се заложат веднага, други ще останат за актуализацията заради липсата на готовност да бъдат остойностени.

Бюджтетите на министерствата няма да се увеличават. Възнагражденията ще растат само от икономии, обясни още Василев. Според него доста от щатовете в администрацията са празни, тече процес по оптимизиране на дейности през дигитализацията и пенсиониране на служителите. Този рерсурс ще се ползва за увеличение на възнагражденията, каза Василев.

Изключение ще има само в сектори с фиксирани ръстове на заплатите като образованието, където действа колективен трудов догогвор, и отделни нива, обвързани с размера на средната заплата. След поетия курс към реформи в администрацията администрацията вече е намаляла с 1500 души, каза още Василев. 

Строителството и земеделието на прицела на данъчните

„Знаете, че успяхме да съберем значително повече приходи през 2021 г. благодарение на работата на НАП и митниците, през 2022 г. ще продължим с проверки в сектори с големи обороти и скрирти доходи като строителството“, заяви Василев в ефира на БНР. Ще има проверки и в сектор земеделие, включително използваното нискоакцизно гориво в сектора. Той припомни, че НАП ще влиза на принудителни проверки само в най-големите обекти, при които са установени проблеми, при по-малки нередности фиримте ще бъдат призовавани сами да ги отстраняват.

200 лв. на месец ваучери, вместо пари в плик

„Разбираме проблема с доходите в пликове и затрудненията на бизнеса да плаща осигуровки върху пълната заплата. С тази цел завишаваме максимално позволения размер на ваучерите за храна на 200 лв., като тези пари ще могат да се ползват и за плащане на комунални разходи“, обяви Василев. Фирмите, които продължават да дават пари под масата въпреки тези мерки, ще търпят санкциив коалиционното споразумение е записано криминализирането на даването и взимането на пари в плик, обясни Василев. В момента максималният месечен размер на ваучерите е 80 лв.

Пари за ощетените пенсионери има, но е нужна законова поправка

В бюджета има достатъчно средства, за да бъдат компенсирани пенсионерите, чиито преизчислени пенсии през януари се оказаха по-ниски, отколкото през декември, увери Асен Василев. По думите му обаче ще е нужна малка добавка към проектозакона за удължаване действието на миналогодишния бюджет и през тази, за да може Националният осигурителен институт да плати.

Готвят компенсации за намалените пенсии

В отговор на въпрос Василев увери, че обявеното намерение на управляващите да не допуснат спад на плащанията към пенсионерите след като от началото на януари ковид - добавката беше намалена от 120 на 60 лв. не е политическа грешка, а намерение на правителството.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия им доход.

Не се обсъжда намаляване на ДДС за енергоносителите на 10%

Асен Василев подчерта, че не се разглежда вариант за намаляване на ДДС за енергоносителите на 10%. „Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане чрез намаляване на разходите в системата”, коментира той. 

„Разговорът за забавянето на интерконектора България – Гърция е отделен от този защо в страната не е влизал евтиният азерски газ. Той може да влиза по алтернативен път и вече влиза – по сега съществуващи тръби, могат да се ползват и суапови сделки. Икономическа полиция проверява защо тази възможност не е била използвана досега", коментира още Асен Василев.

Той допълни, че напрежението с бизнеса за компенсациите заради високите цени на електроенергията е изчистено и се очаква схемата да бъде нотифицирана идната седмица в Брюксел. За компенсиране на битовите потребители на газ е осигурен ресурс от 200 млн. лв. с решение в края на 2021 г., енергийното министерство работи по конкретната схема за компенсации, каза още Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама