Журналистът Атанас Чобанов е заплашен с покушение в България

17:44, 09 яну 22 25 1766 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Чуждо правителство информира в петък нашия журналист Атанас Чобанов за непосредствена заплаха. Той информира българското правителство. Българското правителство спи." Това обяви в Туитър разследващият сайт BIRD, чийто главен редактор е Чобанов.

Пред „Сега“ журналистът потвърди, че в петък по обяд е получил обаждане от официално лице от чуждо правителство, „че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят“. Чобанов допълни, че заплахата е локална за България, а той в момента е в чужбина.Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай“, казва журналистът. 

„Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста (американски лобист, б.а.). За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода“, коментира още Чобанов.

Това не е първият случай на заплашван журналист от България. През 2020 г. Антикорупционният фонд съобщи, че седмица преди да излезе поредния епизод от разследването Осемте джуджета“ на Николай Стайков, той е получил заплахи, припомня изданието. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, прокуратурата му назначи охрана. И до днес не е ясно дали заплашвалите го са разкрити.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама