Президентът на Казахстан потуши протестите и изтласка противниците си

18:53, 09 яну 22 / Свят 25 1614 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След безпрецедентния бунт на гражданското общество в Казахстан изглежда, че президентът Касим-Жомарт Токаев успя да консолидира властта в поредица от ходове, които до голяма степен потушиха протестите и разпределиха лоялни към него хора на върха на държавата.

Бившият шеф на влиятелната агенция за вътрешно разузнаване Карим Масимов беше задържан по подозрение за държавна измяна, съобщи на 8 януари Комитетът за национална сигурност, наследникът на съветското КГБ. Задържани са и няколко други служители, съобщи агенцията за сигурност в изявление, но не каза кои са те.

Масимов е един от най-приближените на бившия дългогодишен президент Нурсултан Назарбаев. Той беше задържан на 6 януари, малко след като Токаев го уволни от поста шеф на Комитета за национална сигурност. На негово място президентът назначи началника на собствената си служба за сигурност Йермек Сагимбаев. Масимов два пъти е министър-председател и началник на кабинета на Назарбаев, предаде „Свободна Европа“.

На 5 януари Токаев пое ръководството на Съвета за сигурност, като отстрани Назарбаев от последния му официален пост. 81-годишният дългогодишен президент Назарбаев продължаваше да има влияние във властта чрез поста си в службата за национална сигурност.

Самият Назарбаев се оттегли от поста на президент през 2019 г. след три десетилетия на власт и предаде управлението на Токаев.

164 са жертвите от размириците

164 са вече жертвите от размириците в Казахстан, започнали на 2 януари заради повишението на цената на автогазта. Сред тях има 16 униформени и 3 деца.

Над 5100 души са задържани за участие в безредиците. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите борси обаче се препоръчва да не възобновяват работа, докато ситуацията в страната не бъде стабилизирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, общественият транспорт се движи, а кабелната интернет връзка е възстановена, предаде кореспондент на ТАСС. Той обаче уточни, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се превърна и в епицентър на безредиците - супермаркетите отново ще отворят, но с намалено работно време.

Въздушният транспорт в Казахстан постепенно се възстановява, а за днес е планирано да бъдат изпълнени 38 международни полета, а 29 са били анулирани, съобщи министерството на индустрията и инфраструктурното развитие. Летището на Алмати като цяло вече има техническа готовност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато ситуацията в града бъде стабилизирана, съобщават още от министерството на индустрията, цитирано о БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама