Какво трябва да знаете, ако искате бустерна доза от ваксината на „Janssen“

17:55, 10 яну 22 25 2671 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бустерна доза от ваксината на „Janssen“ срещу COVID-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина.

Бустерна доза може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на „Pfizer/BioNTech“ и „Moderna“. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на „Janssen“. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

От здравното министерство напомнят, че иРНК ваксина (на производителя „Pfizer/BioNTech“ или на „Moderna“) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на „AstraZeneca“ или на „Janssen“) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Препоръчва се преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, казват още от МЗ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама