Сербезова прекрати процедурата за доставка на тестове за учениците

14:05, 11 яну 22 25 1725 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщава пресцентърът на ведомството.

Оттам обясняват, че до края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

КПКОНПИ откри данни за корупция при купуването на тестове за учениците

Припомняме, че на 4 януари Антикорупционната комисия обяви, че има съмнения за извършени корупционни престъпления при покупката на антигенни тестове за учениците. Оттам твърдят, че са събрани данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. От КПКОНПИ обаче не уточниха кои условия са били променени в движение. Те твърдят и че определени търговски дружества са били толерирани, като определени доставки са били забавени. В резултат на това са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването. Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров също смята, че процедурата за купуване на тестове е била опорочена.

КПКОНПИ проверява Кацаров за доставките на антигенни тестове

Бившият здравен министър Стойчо Кацаров обяви миналата седмица, че не вижда проблем в процедурата, защото по думите му е защитил интересите на държавата. Според Кацаров заключението на антикорупционната комисия е икономическа и политическа атака срещу него и президента Румен Радев. 

В същото време в някои области в страната връщането в клас беше отложено с две седмици заради забавена доставка на тестовете.

Над 6700 нови случая на COVID-19 у нас

През последните 24 часа са регистрирани 6761 нови случая при 41 983 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. 1157 от новозаразените са деца. Така процентът на положителни проби се повишава и те вече са 16,1%. Общо 18 466 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус.

75,65% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 2 072, следват Благоевград със 710 и Пловдив с 623. Няма област без нови заразени, като най-малко са те в Кърджали - 28.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 787 178. Броят на активните случаи се увеличава и те вече са 134 574. Расте и броят на настанените в болница, като те са 5 219, от които 570 са в интензивно отделение. 84,44% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани. 

Излекуваните през последното денонощие са 928 души, така общият им брой достига 620 932.

Жертвите на болестта у нас вече са общо 31 672. От починалите за денонощието 116 души, 94,83% не са били ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 3 879 558 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 22 888 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 1 945 548 души. 405 133 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама