Карантинират участниците в КСНС

10:25, 11 яну 22 / Политика 25 1823 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Кирил Петков и шефът на кабинета му Лена Бориславова ще се самоизолират следващите дни, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Оттам посочват, че министър-председателят ще продължи да работи дистанционно, като е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната.

Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) също са се самоизолирали, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Оттам информират, че всички са в добро здраве. Предприети са и мерки за нормалното функциониране на президентската институция. 

Никола Минчев е с COVID-19

Решението идва часове след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с коронавирус. Той се почувствал зле след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Тестът му за ковид се оказал положителен. През следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно според правилника на Народното събрание.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че всички, които са участвали в заседанието при президента вчера, вече са се самоизолирали. „Имаме данни за тях. В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина“, уточни Кунчев, като подчерта, че това е валидно за абсолютно всички, които ще бъдат поставени оттук нататък под карантина. По думите му правилата важат от момента на връчване на карантината от съответната РЗИ. 

Междувременно зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обяви във своя Facebook, че не подлежи на карантина, защото е преболедувал COVID-19 по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. „Тестът ми за ковид-19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус“, написа той.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов, който също участва в заседанието, пък изрази съмнение в социалната мрежа, че Никола Минчев действително е болен. На вчерашния съвет изглеждаше в цветущо здраве. Един ден преди протеста на 12 януари това е повече от съмнително, написа лидерът на националистите, който организира протестна демонстрация пред сградата на парламента срещу ваксинацията и въведения зелен сертификат. 

По-рано той заяви в ефира на Нова телевизия, че си е направил тест, закупен от аптека, който е отрицателен, а по-късно възнамерява да се изследва и в лаборатория. Костадинов обеща да спазва карантина, ако му бъде наложена такава. В същото време лидерът на „Възраждане“ разкри, че негов депутат е дал положителна проба след последното заседание на парламента миналата година. 

В момента всеки, стоял в затворено помещение повече от 15 минути с доказано заразен, е контактен, а карантината за него е с продължителност 10 дни. Миналата седмица обаче здравните власти предложиха карантината за болни да стане 10 дни вместо 14, а контактните да остават вкъщи само седмица, а не 10 дни. Очаква се тази седмица решението да влезе в сила. 

В заседанието участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, вицепремиерът Асен Василев, министърът на отбраната Стефан Янев и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама