Скъпата енергия „изяжда“ българските зеленчуци

11:55, 11 яну 22 25 1372 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%.

На този фон България може да остане без зеленчукова продукция през 2022 г. заради енергийната криза.

Оранжерийни производители са пред фалит заради високите цени на тока и газа. Заради критичната ситуация, те поискаха среща с премиера и земеделския министър.

Оранжерийното производство е в будна кома

В пазарджишкото село Мало Конаре една от най-големите оранжерии в Южна България отглежда краставици и домати, но в момента е празна. Собственикът Иван Кабуров обясни, че заради увеличението на цените е преценил, че не е рентабилно да сади ранни култури.

„Себестойността на произведената продукция ще е много висока. Над 3 пъти скочи цената на пелетите, природния газ и тока. Оранжерийното производство е в будна кома“, смята той. И допълва, че през миналата година цената за тон пелети е била 120-140 лева, докато в момента възлиза на 360 лева.

По думите му има сериозен риск да спре производството на родни зеленчуци или такива с висока себестойност. „Нишата ще бъде заета от турски и македонски зеленчуци с недоказан произход. Над 75-80% от оранжериите са в това положение. Много производители искат да унищожат разсадите си. Освободихме около 30-40 целогодишни работници. От 15 дни останалите 7-8 само почистват оранжерията, но утре ще освободя и тях за два месеца“, заяви Кабуров пред Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама