Американска компания разработи първия лук „без сълзи“ в света 

19:35, 12 яну 22 / Любопитно 25 2134 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Sunions, сорт лук „без сълзи“, за който дистрибуторите твърдят, че не кара готвача да плаче, ще бъде в избрани магазини на Waitrose от следващата седмица, съобщава „Индипендънт“.

От марката, която е пусната на пазара в САЩ, заявиха, че са били необходими повече от 30 години за отглеждане на по-малко лютящи сортове лук, за да се намери сорт, при който изпаренията, отделяни при рязане, не са достатъчно силни, за да предизвикват сълзи в очите.

Много хора са се опитвали да разберат как да спрат да плачат при рязане на лук: чрез замразяване на лука, накисване във вода, рязане по определен начин, използване на лъжица - списъкът е безкраен, но за съжаление, той все още ви кара да плачете. Сега всичко това се промени благодарение на разработката на Sunions от BASF“, казва Насир Ахмед, мениджър „Потребители и клиенти“ в отдела за зеленчукови семена на BASF в Обединеното кралство, цитиран от „Fresh Produce Journal“.

Съобщава се, че три опаковки лук „sunions“ ще струват с 30 пенса повече от четири опаковки лук от собствената марка на Waitrose.

Лукът е опасен за хипертониците

Пол Бидуел, доставчик на лук за Waitrose, заяви: „Идеален за премахване на сълзите от кухнята, сладостта на този вид лук е идеална за разнообразни ястия - от салати до топли ястия“.

Идеален за хора с чувствителни очи, както и за готвене в кухнята с деца“, заявиха още от Waitrose, пише БГНЕС. 

Sunions обяви, че нейният лук не е генетично модифициран, а само отглеждан. Компанията обясни, че ароматът му се развива по различен начин от този на другите видове лук. „Летливите съединения в лука са отговорни за плача и острия вкус, и количествата на тези съединения в други видове лук остават същите или се увеличават с течение на времето. В нашия лук тези съединения са точно обратното - намаляват, за да създадат лук без сълзи, сладък и мек“.

Sunions вече се продава в Америка и не е приет добре от всички. В рецензия от 2018 г., публикувана във в. „Вашингтон пост“, се казва, че те са много сладки – „достатъчно сладки, за да можете да седнете и да ги ядете като пуканки“ - и нямат почти никакъв аромат. Друг журналист, който ги е опитал там, казва, че са „почти без аромат“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама