Урок по пиар: „Трябва да свикнете да ви задават въпроси“

13:20, 13 яну 22 / Политика 25 2098 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Ще трябва да свикнете да ви задават въпроси“. С тези думи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна към пиара на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Александър Бойчев.

Бойчев се включи на живо в ефир, за да нахока журналистите, че си вършат работата - позволяват си да задават въпроси. Малко по-рано гост в студиото бе депутатът от „Продължаваме промяната“ Татяна Султанова, на която ѝ се наложи да отговаря по различни теми, включително за положителния PCR тест на председателя на парламента Никола Минчев (от ПП).

Казусът

Темата за теста на Минчев е водеща в последните дни, след като положителният му резултат прати властта в карантина – президент, премиер, министри, депутати и шефове на служби. Обясненията на председателя на парламента и дори снимките от изследването обаче не успяват да изчистят съмненията за това кога е направен тестът – преди или след заседанието на КСНС.

Именно това се превърна в повод за политически атаки срещу Минчев и управляващите от страна на опозицията. Къде и кога е направен тестът – тези въпроси отправиха и водещите на сутрешния блок на Нова телевизия към депутата Татяна Султанова, която макар да не можеше да даде отговор, бе категорична, че Минчев е постъпил „максимално отговорно“.

Урок по журналистика

Журналистите уточниха, че са имали намерение да отправят своите питания към самия Минчев, но той е отказал да се включи на живо. Вместо него в ефир се изяви пиарът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Вместо да отговори на въпросите, той се скара на водещите за „недопустимото“ им поведение.

Депутатите не са лаборанти, колеги! Депутатите няма как да знаят в колко часа и колко минути е взета проба!“, обърна се Александър Бойчев към Виктор Николаев и Мирослава Иванова. Той разкритикува журналистите, че не проверяват информацията си и не спазват стандартите за работа в медиите.

Имам правото да задавам този въпрос, който аз реша. Като пиар би трябвало да го знаете (…) При цялото ми уважение, ще трябва да свикнете да ви се задават въпроси(…) Въпросите се задават в присъствието на ваши представители, за да получат потвърждение или опровержение, квалификация, че в тях се съдържа фалшива новина. Фалшив въпрос няма! (...)И други казуси ще има, в които въпросите няма да ви харесват. Първо ще трябва да свикнете да ги чувате и да ги приемате, след това ще трябва да свикнете да давате отговор“ отговори Виктор Николаев на обвиненията на пиара, че Нова телевизия произвежда фалшиви новини, като повтаря твърдения на опозицията.

Едно от малкото неща, които се изясни покрай караницата в ефир беше, че Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната” е здрав и не е бил в контакт с председателя на Народното събрание Никола Минчев. Такава информация беше разпространена от депутати от ГЕРБ. Другият, че Никола Минчев си е направил тест вкъщи, от лекар, дошъл на крака и резултатът е излязъл светкавично. Като председател на парламента и първи човек в държавата има по-различни права от обикновените граждани, изтъкна Бойчев.

По-късно от пресцентъра на парламента уточниха, че лекуващият лекар на Николай Минчев от болница „Лозенец“ е направил антигенен тест (с положителен резултат) вечера след заседанието на КСНС. След това е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който също е показал положителен резултат. Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София.

Няма лоши въпроси, има нескопосани отговори...

Азбучна истина е, че медиите и журналистите задават въпроси. Работата на пиарите пък е провеждането на „правилната комуникация“ - не само отговори на отправените въпроси, но и публично поведение и изграждане на имидж. Ситуацията от тази сутрин е нагледен пример за най-често допусканите пиар грешки.

На първо място, ролята на пиара е да „подготви“ политиците и за най-неудобните въпроси, а не да се кара на журналистите, че питат.

Поначало проблем на „Продължаваме промяната“ е, че казусът с теста на Никола Минчев не е изчистен докрай. А в продължение на три дни „на час по лъжичка“ се предоставя информация за това къде, кога и как е направен. Това подхранва политическите атаки на опонентите и нанася удар върху имиджа и на Минчев, и на партията.

Допуснали първата грешка, пиарите на „Продължаваме промяната“, продължават да допускат нови и нови гафове. Вместо да ограничат щетите и да изяснят ситуацията, те пращат неподготвени представители в медиите, които съвсем се оплитат в обясненията. Несериозно е да не предвидиш, че журналистите няма да зададат въпроси по една от най-актуалните теми в момента. Така вместо Татяна Султанова да се възползва от предоставената ѝ трибуна и да отговори на критиките, тя обявява, че сляпо вярва на Минчев, без изобщо да има основание за това.

Следващата грешка е включването на пиара в ефир, който отново вместо да обясни ситуацията се нахвърля върху журналистите. Властта не означава имунитет от въпроси, напротив - обикновено именно общественият интерес към действията на партията нараства. Да се караш на журналисти, че си вършат работата, издава липса на опит. А когато това идва от човек със солиден стаж в медиите, е меко казано странно.

Действията на „Продължаваме промяната“ по казуса с Минчев до момента на показват така рекламираната от тях „промяна“, нито са гаранция за почтеност. Управляващите трябва да свикнат да им задават въпроси, за да не заприличат на едни други, срещу които се бореха.

Въпросите оттук нататък ще стават и по-сериозни, и по-неприятни. Но оправданията за липса на опит няма да минат, тъй като формацията сама обяви, че ще разчисти калинките и ще залага на експертите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама