Възстановяват Драгалевския лифт до „Бай Кръстьо“

16:15, 13 яну 22 / София 25 1739 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В разгара на зимния сезон София и собственикът на лифтовете над града - „Витоша ски“ намериха пресечна точка за възстановяване на Драгалевския лифт до станция „Бай Кръстьо“. Новината обяви главният архитект Здравко Здравков и бе потвърдена от дружеството.

„Имахме много ползотворна среща със собственика „Витоша ски“. Имаме уверение, че Драгалевският лифт ще бъде възстановен от първа лифтова станция до „Бай Кръстьо“. В тази връзка бяха възстановени строителните му книжа и днес ще издам виза за реконструкция на това съоръжение“, каза Здравков пред БНТ. От думите му стана ясно, че чрез тази виза собственикът на съоръженията ще може да съгласува проектната си документация с природен парк Витоша, с агроведомството и с Министерството на околната среда.

СБЛЪСЪК: Умишлено ли се протака възстановяването лифтовете на Витоша?

Пред Mediapool адв. Петър Петров потвърди договореностите за Драгалевския лифт и уточни, че съоръжението може да бъде възстановено с нови стълбове в дупките на старите. На мястото на старите му сгради можело да се поставят нови, които вече реално са висящи на конзоли. Ремонтът може да се случи за 3 месеца и лифта да се използва още от следващата зима.

Има само един проблем, че новите лифтове са четириседалкови, а не като старите с две седалки. Това ново съоръжение ще може да се побере в същата просека, проблемът е обаче, че някъде трябва да съхраняваме седалките. Т.е. нужна ни е допълнителна постройка от по 200 квадрата, която дори може да е на конзола. Иначе трябва да инсталираме само половината седалки на новия лифт", каза Петров.

Той посочи, че по разчети преди избухването" на инфлацията възстановяването на лифта е струвало 6-7 млн. лв. Ние ще инвестираме тези средства само след като получим разрешение за строеж от Столична община", каза още адв. Петров. 

„Витоша ски“ е собственик на трите лифта във Витоша - Княжевски, Драгалевски и Симеоновски, като от тях работи само последният. Фирмата ги приватизира от Столична община през 2007 г. През 1991 г. бе спряна въжената линия от Княжево до Копитото, а Драгалевският лифт спря да функционира през лятото на 2017-а година. Дружеството е свързвано с акционера в ПИБ Цеко Минев, но с официален собственик италианецът Ерик Гумерер, шеф на фирмата за оръдия за изкуствен сняг "ТехноАлпин" (TechnoAlpin).

Буксуване с „Княжевския лифт“

Няма никакъв напредък обаче по отношение на „Княжевския лифт“.

По думите на главния архитект на София лифтът няма скоро да заработи, защото трябват 13 млн.евро, а не обслужва скиорите и собственикът му няма интерес. Възстановяването на лифта е предизборно обещание на кмета Йорданка Фандъкова и общината търси начини да мотивира собственика „Витоша ски“.

„За „Княжевския лифт" имаме издадена заповед от кмета на район Витоша за назначаване на комисия, с която да търсим форма принудително да задължим собственика да възстанови съоръжението. Имахме уверение от тяхна страна като собственици, че това е невъзможно да стане в рамките на съществуващите стълбове", каза още Здравков.

Адв. Петров посочи, че частната собственост е неприкосновена и никой не може де юре да принуждава собственик как да се разпорежда с имуществото си.

Още една крачка към възстановяването на Княжевския лифт

Здравков допълни, че Столичният общински съвет със свое решение е отпуснал 30 000 лева, с които е възложено на голяма европейска компания, разработила редица съоръжения в Алпите, да направи проучване дали лифтът може да се възстанови в трасето на стария. То показа, че Княжевският лифт може да бъде възстановено в съществуващите дупки на стълбове", каза Здравков.

Адвокатът на Витоша ски" обаче допълни, че съоръжението не може да бъде възстановено в съществуващите стълбове. Нашият проект е с добавяне само на два допълнителни стълба. За да се случи това обаче е необходима промяна в Закона за горите и на Плана за управление на парк Витоша" и толкова години това не се случва", каза Петров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Аня 16:46, 13 яну 22

Супер, по-лесно и бързо стигане до витоша. Какво по-хубаво от това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама