Журналист от „Дума“ уволнен заради критики към Нинова?

18:17, 13 яну 22 25 1769 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Журналистът от в. „Дума“ Велиана Христова твърди, че е била уволнена снощи, след като през декември е разпространила писмо в отговор на критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова към работата на хората в медията. 

„Днес властта в БСП ме отстрани от в. „Дума“ (уволни), тъй като 30 души от редакцията написахме писмо опровержение срещу множество лъжи, изречени за вестника на пленум на НС на БСП от Корнелия Нинова, а аз като председател на синдикалната организация на СБЖ в редакцията го изпратих до членовете на НС на БСП. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление, написа тя в своя Facebook. 

Журналистът коментира отстраняването си и пред Offnews.bg, като уточни, че недоволството от работещите във вестника се е надигнало, защото от думите на лидера на левицата се е разбирало, че по време на ограничителните мерки, когато тя и колегите ѝ са работили дистанционно, не са свършили достатъчно работа, а са взимали заплати. 

Снощи дойдоха Вяра Емилова и Атанас Зафиров от фондация „Дума“ и ми казаха, че трябва да напусна“, каза Христова, като отбеляза, че не са ѝ връчили заповед.

От ноември 2021 г. тя работи на авторски договор срещу 390 лева. Има общо 40 години стаж във в. „Работническо дело“, впоследствие „Дума“. От 40 години съм член на БСП. Не съм убедена, че ще продължа да бъда, подчерта Велиана Христова.

Мнението на гилдията

Новината възмути десетки журналисти, които изразиха несъгласието си в социалната мрежа. Те създадоха и петиция в нейна подкрепа. Към момента тя е подписана от 226 човека, сред които са и бившият министър на образованието Красимир Вълчев, а също - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение (… ) Саморазправата с Велиана Христова е очевидна - отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник „Дума“ през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда - а не уволнение“, се казва в част от текста към подписката.

Вицепремиерът Илияна Йотова също изрази възмущението си от уволнението на Велиана Христова и попита настоящото ръководство на вестника защо посяга на едно от ключовите имена, които работят там. 

„Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено! Sursum corda – Горе сърцето, както казваше Стефан Продев“, написа тя в своя Facebook

Йотова подчерта, че вестникът е изтърпял много несгоди за своите 32 години. „Не успя да го спре дори Иван Костов преди 25. Знаехме, че без ДУМА няма БСП. ДУМА оцеля напук на политически опоненти, на зложелатели, на знайни и незнайни „разбирачи“, на мимолетни амбиции, които никой вече не помни. Оцеля благодарение на своите имена, на журналистите, на хората от редакцията, които всекидневно, с професионализъм и отговорност пред истината и с лявата идея „воюват“ за обикновения човек, за справедливостта и по-доброто утре. Хора, които дори в най-трудни моменти не си позволяват да коленичат пред силните на деня! Заради тях ДУМА е вестник с характер, арена на свободното слово и лявата идея! Заради тях ДУМА е ДУМА-та“, изтъкна още тя. 

БСП: Нито един човек не е уволняван от в. „Дума“

Малко по-късно и от БСП излязоха с позиция, в която твърдят, че нито един човек не е уволняван от в. „Дума“. От столетницата изтъкват дори, че вестникът е отворен да публикува статии на Велиана Христова, като дори я наричат „безспорен авторитет“. 

„Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020 г. и е изтекъл на 14.10.2020 г, изтъкват от левицата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама