Управляващите поискаха оставката и на Гешев, той видя „кризисен пиар“

10:15, 14 яну 22 / Политика 25 1351 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващата коалиция поиска главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Това става ден, след като шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров обяви, че ще напусне поста си предсрочно.

Призоваваме Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската Прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции“, се казва в декларацията, която председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров прочете от паралментарната трибуна.

Цацаров подава оставка до 1 март

Снимка: БГНЕС

Като мотиви за оттеглянето на Иван Гешев от коалицията посочват - бездействието на прокуратурата за корупцията по високите етажи, ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, избирателното активиране на ръководството на държавното обвинение, злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, както и искането за използване на  на СРС-та срещу опозиционни лидери и граждани, както и редица скандали, като „Апартаментгейт“, „8-те джуджета“, къщите за гости, Росенец и др.

„Коалицията като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка, обяви Гюров. 

Овации от коалицията, критики от опозицията

Декларацията на управляващите бе посрещната с изправяне на крака и ръкопляскане от депутатите, с изключение на народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

„Преди малко ръкопляскахте към една молба към главния прокурор. Ясно да кажем - първия законопроект в това НС беше на „Възраждане - за изменение на съдебната власт. Щяхме да имаме конкретни стъпки. В момента демагогията ви е тотална. Не правите нищо. Крайните либерали не правят нищо. Вместо да обиждате народа, че са фашисти - да излезете и да гласувате, защото да ръкопляскате на една молба е срам за вас, каза депутатът Цончо Ганев от „Възраждане, цитиран от БНТ.

„До момента не сме видели законопроекти и не сме видели симптоми да се работи по такива. Готови сме за участие в разговори за съдебна реформа, ако те решават системи проблеми. Така че по-скоро сме безразлични към тази декларации. Декларациите не правят реформи, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков, цитиран от БГНЕС. 

Хамид Хамид от ДПС видя в декларацията опит за сплотяване на коалицията, след силните неразбирателства по основи теми, като енергетиката. „Не може да сменим един човек с друг и да кажем, че съдебната система е реформирана“, категоричен е Хамид. Според него никой не е изтъкнал една причина защо един човек трябва да бъде заменен с друг. „Тук трябват юридически аргументи, а не политически желания“, каза депутатът.

Това е кризисен пиар

Минути по-късно, преди началото на избора на председател на ВКС, Гешев коментира искането за оставката му. „Днес не е денят да обсъждаме българска политика или кризисен пиар. Важното събитие е процедурата за избор във ВКС“, заяви обвинител №1, цитиран от Нова телевизия.

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Прокуратурата оцени декларацията на управляващите като „крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт“.

Според държавното обвинение това е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, и потвърждава многократно изразените от Иван Гешев опасения от повишаващия се риск за независимостта на прокуратурата. 

Гешев се оплака на запад от новата власт

„Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните
социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“, се казва в позицията на ръководената от Иван Гешев институция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама