Вучич към Австралия: Мъчите Джокович, семейството му и целия сръбски народ

12:42, 15 яну 22 / Свят 25 1971 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Подкрепа за Новак Джокович от сръбския президент Александър Вучич. Държавният глава на западните ни съседи публикува видеообръщение в социалната мрежа Instagram, чрез което се обърна към сънародниците си и отговори на премиера на Австралия Скот Морисън.

Вучич осъди действията на австралийските власти, които анулираха повторно визата на тенисиста вчера, само три дни преди старта на Australian Open, и ги определи като мъчения.

Уважаеми граждани на Сърбия, изправяли сме се пред много проблеми, напрежение в региона и от страна на останалия свят, но това, което никога не успяха да ни вземат като народ, са нашето сърце, нашата гордост и нашето достойнство. Казвам това заради всички неща, които се случиха в Мелбърн, Австралия, а не защото искам да натрупам някакви политически точки или защото мога да загубя. Никога не съм се кичил с чужда слава, но нападението и напрежението върху Новак Джокович, гражданин на Сърбия, сърбин, по непознати за нас причини достигна такива размери, че няма как да не се изкажа и да споделя какво мисля и какъв е нашият отговор към Австралия на всичко това“, започна Вучич.

„Вероятно нямаше да кажа и дума, ако след повторното решение на австралийските власти да отменят визата на Новак Джокович, не се изказа премиерът на Австралия Скот Морисън, който каза, че е доволен от отмяната на визата на най-добрия тенисист в света - сърбина Новак Джокович. Изненадан съм преди всичко, че това решение може да бъде взето от изпълнителната власт, при това след първоначалното решение на съдебната власт. Често ни подсещат какво е върховенство на правото. Представете си какво би станало, ако в Сърбия някой министър не уважи решение на съдия или на правосъдните органи. Но с това само ни показаха доколко независимо е правосъдието им и колко маловажно е то, след като цялата власт е в ръцете на изпълнителната власт“, посочи сръбският президент.

Сагата продължава: Австралия отлага депортирането на Джокович

„Ще обърна отново внимание на нещо по-важно, а по-точно моралния въпрос. Ако искахте да забраните на Новак Джокович да спечели 10-и трофей в Мелбърн, защо не го върнахте веднага и защо не му казахте, че не може да получи виза за вашата страна? Защо го мъчите и малтретирате не само него, но и неговото семейство, както и цял един народ свободен и горд. Нужно ли е това, за да спечелите някакви там избори, за да се покажете пред народа“, пита Вучич.

Ето, появи се един президент на една малка страна, който има смелост да каже тези неща на един голям премиер от една голяма държава. Знаете ли защо? Защото говоря истината. Ние ще се борим за Новак Джокович. Това, че ще го малтретирате ден-два или пет, повече или по-малко, няма да промени отношението на нашия народ към този на Австралия, който много уважаваме и ценим, но и към Новак Джокович. Може да пишете стотици, хиляди текстове как той е най-лошият. Той ще остане най-добрият тенисист на всички времена и завинаги ще бъде в сърцата ни. А вие, които смятате, че ще постигнете нещо с малтретиране и мъчения, никога няма да повлияете не само на Новак Джокович, но на когото и да е от нашия и вашия достоен и горд народ. Сърбия винаги ще бъде с Новак Джокович и винаги ще ви отговори с много по-добро отношение от вашето към Новак Джокович, но спазвайки международните правила и адекватното държавно поведение. Да живее Сърбия! Новак, с теб сме“, завърши Вучич, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама