Голяма опашка за възпоменателната монета на Гоце Делчев

11:52, 17 яну 22 25 1408 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“. 

Цената на монетата е 108 лева. Тя е отсечена в тираж 3000 броя и е с проба 999/1000. Монетата ще се продава в БНБ и в офиси и клонове на още четири банки. Списъкът може да видите тук.

От рано сутринта се изви голяма опашка от ценители пред Централната банка, които чакаха тя да отвори врати, за да се сдобият с монетата. Много хора споделиха, че чакат повече от четири часа на студа, предаде БНТ. 

Снимка: БНБ

Как изглежда монетата?

На лицевата ѝ страна са изобразени: емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „Българска народна банка“, а долу номиналната стойност „10 лева“ и годината на емисията „2022“. На обратната страна на монетата има изображение на Гоце Делчев; отстрани надпис „150 годии“, а отгоре в полукръг „От рождението на Гоце Делчев“. 

До 19 януари, включително, всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да купи от БНБ до две монети, след което тя ще се продава без ограничения.

Поглед назад: „Млад Гоце ми се ожени… за Македония“

Идеологът със смело сърце

Гоце (Георги) Николов Делчев (1872-1903 г.) е идеолог, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България.

Роден в Кукуш през 1872 г. той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891 г.), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце създава канали за прехвърляне в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския конгрес (1896 г.) участва в изработването на организационен устав и правилник. Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните ѝ документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи.

Той вярва, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903 г.) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му.

Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение.

България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама