Няма доказан смъртен случай след ваксина срещу COVID-19 у нас

12:48, 18 яну 22 25 2133 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към вчерашна дата общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ. Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Нов антирекорд: Почти 10 000 нови случаи

9996 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, което е един абсолютен рекорд от началото на пандемията у нас. 78,78% от новозаразените не са ваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 44 772 теста, което значи, че положителните проби са над 22%.

Висок е и броят на починалите с Covid-19 през последните 24 часа – 161 души, като 92% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 551 души. В болница се лекуват 5223 души, от които 541 са в интензивни отделения

Най-много са новозаразените в София - 2711 души. Следват областите Благоевград – с 907, и Пловдив – със 737.

През последното денонощие са поставени 13 723 дози ваксини. Броят на всички поставени бустерни дози досега е 512 621. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 1 964 692.

Доц. Кунчев не е изненадан

Няма изненада - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите“, прогнозира той пред БНР.

Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията“, обясни доц. Кунчев.

Омикрон - едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко“, допълни доц. Кунчев.

Според доц. Кунчев е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията. „Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама