Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици

11:01, 18 яну 22 25 1269 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специализирана прокуратура образува дело по сигнал относно проведените от служебното Министерство на здравеопазването процедури за закупуване и доставка на ковид тестове за учениците. Досъдебното производство е за престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение. 

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. а АДФИ ще извърши финансова инспекция.

КПКОНПИ откри данни за корупция при купуването на тестове за учениците

Припомняме, че на 4 януари Антикорупционната комисия обяви, че има съмнения за извършени корупционни престъпления при покупката на антигенни тестове за учениците. Оттам твърдят, че са събрани данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. От КПКОНПИ обаче не уточниха кои условия са били променени в движение. Те твърдят и че определени търговски дружества са били толерирани, като някои доставки умишлено са били забавени. В резултат на това са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването. Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров също смята, че процедурата за купуване на тестове е била опорочена.

КПКОНПИ проверява Кацаров за доставките на антигенни тестове

Бившият здравен министър Стойчо Кацаров обяви миналата седмица, че не вижда проблем в процедурата, защото по думите му е защитил интересите на държавата. Според Кацаров заключението на антикорупционната комисия е икономическа и политическа атака срещу него и президента Румен Радев. 

В същото време в някои области в страната връщането в клас беше отложено с две седмици заради забавена доставка на тестовете.

Миналата седмица министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуването на бързи антигенни тестове за учениците. Тя обяви, че всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на КПКОНПИ. Здравното ведомство ще публикува и нова покана за закупуване на необходимото количество тестове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама