Разследват атонските монаси за агитация срещу ваксините

12:08, 18 яну 22 25 1292 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Гръцките власти отчетоха спад на новозаразените с коронавирус - под 20 хиляди. Висока обаче остава смъртността - около сто души на ден. Прокуратурата започна разследване на монаси в Света гора заради агитация срещу ваксинационната кампания.

Специалистите от Съвета за контрол на пандемията предлагат от следващата седмица леко отпускане на ограничителните мерки след спад на новозаразените на ден. Все още висока остава смъртността на хоспитализирани пациенти, като 90% от тях са неваксинирани, по данни на здравното министерство.

Прокуратурата започна разследване срещу монасите в Света гора след официална информация, че те агитират срещу ваксинирането и проповядват, че „коронавирусът е обикновен грип и ваксинирането е грях“, предаде БНР.

„Атонските манастири се превърнаха в крепост срещу имунизацията“, казва йеромонах Йосиф въпреки вече 20-те смъртни случаи на духовници от вируса. Разследването на прокуратурата цели да докаже съществуването на „духовна общност“, която с действията си застрашава общественото здраве.

Поради силното влияние на църквата в северната част на страната много по-малко са ваксинираните, което води до висок ръст на заразени и хоспитализирани, отчитат властите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама