Шест японски тайни за дълголетие

20:20, 18 яну 22 / Любопитно 25 1601 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проведено в Япония скорошно изследване търси причините за дълголетието на най-старите японци. Установени са шест причини, съобщава Zoom.mk.

Районът на Окинава се нарича „синя зона“ - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години на този остров е два пъти по-често срещан, отколкото в другите части на Япония.

Първата тайна за това е очаквана - здравословното хранене. Д-р Брадли Уилкокс, част от изследователския екип, посочва, че храненето им е предимно на растителна основа. Те изяждат до килограм зеленчуци, плодове и варива на ден. Освен това жителите на Окинава практикуват това, което се нарича „хара хачи бу“ - ядат, докато само 80 процента от глада са задоволени.

Според д-р Уилкокс почти всеки има положително отношение към живота и това, което наричат „икигай“ – японски термин за чувство за цел. Това означава, че 102-годишен например, намира целта си в грижите за своите бикове. Някои намират цел в семейството или религията.

Да останеш умствено активен е третата причина за дългия живот на японците. В техния речник няма дума за „пенсиониране“, подчертава д-р Уилкокс, напомняйки, че това има положителен ефект върху цялостното им здраве.

Социализирането е четвъртата причина. Гражданите на тази част на Япония имат големи семейства и поддържат силни социални връзки. Общуването е често, особено на чай.

Честият размисъл върху установените взаимоотношения с хората е петата причина, а шестата е изразената духовност. Духовността се предава през поколенията сред хората на Окинава.

Други т. нар. „сини зони“ в света са град Нуоро в Сардиния (Италия), гръцката Икария и Лома Линда, Калифорния, САЩ. Във всички тези части на света хората имат силни семейни връзки; хранене, базирано на зеленчуци и плодове; и здравословен и активен живот, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама