Северна Корея възобновява прекратените изпитания на оръжия

08:42, 20 яну 22 / Свят 25 1400 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Северна Корея обмисля възобновяване на „всички временно прекратени дейности“ по изпитания на оръжия заради враждебната политика на САЩ, пишат информационните агенции, като се позовават на съобщение, публикувано от държавната информационна агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е свикал среща на политбюрото на Корейската трудова партия, „за да обсъди и вземе решение за незабавна работа по важни политически въпроси“, включително контрамерки на американската враждебна политика, посочва „Ройтерс“, цитиран от „Медиапул“.

Политбюрото е наредило преосмисляне на „мерките за изграждане на доверие, които ние предприехме по собствена инициатива на преференциална основа“ и „незабавно проучване на въпроса за възобновяване на всички временно прекратени дейности“, съобщава КЦТА.

Северна Корея слага мини по границите си като мярка срещу коронавируса

Враждебната политика и военните заплахи на САЩ достигнаха опасна линия, която вече не може да остане пренебрегната, въпреки нашите искрени усилия за запазване на общата тенденция за намаляване на напрежението“, посочи севернокорейската държавна информационна агенция.

Тази новина идва няколко дни след четвъртото ракетно изпитание на Северна Корея тази година. Ким Чен Ун едностранно прекрати ядрените опити и тестовете на междуконтинентални балистични ракети през 2018 г., когато започна дипломатически преговори с тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Преговорите обаче влязоха в задънена улица след провала на втората им среща през 2019 г., когато САЩ отхвърлиха искането на Северна Корея за по-сериозно облекчаване на икономическите санкции в замяна на частичен отказ от севернокорейската ядрена програма, припомня „Асошиейтед прес“.

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

От 2017 г. Северна Корея не е извършвала изпитания на междуконтинентални балистични ракети или ядрени оръжия, но започна да тества нови балистични ракети с малък обсег на действие, отбелязва „Ройтерс“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама