Преценям, антиваксър и изчегъртване - българските думи на 2021 г.

09:22, 20 яну 22 25 1422 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Преценям, антиваксър и изчегъртване са българските думи на 2021 г. според проучване на платформата „Как се пише“.

За „преценям“ са гласували 42.28% от потребителите, за „антиваксър“ – 34.19%, а за „изчегъртване“ – 30.06%. Припомняме, че думата победител стана популярна околко ваксинацията, тъй като „всеки сам си преценя“ дали да си сложи ваксина. „Сребърният медалист“ също е в същата тематика, а „изчегъртвам“ стана популярна заради лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който в свое интервю за БНР заяви, че „направеното от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано“.

След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха „ваксина“ и „зелен сертификат“ (и двете с по 29.38%). В челната десетка влизат още „промяна“, „избори“, „бустерна доза“, „Харвард“ и „чекмедже“.

Коя е българската дума на 2021 година?

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито допитване е проведено гласуване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите организатори – Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.

Всеки от анкетираните имаше възможност да избере три от десет предложени думи от жури, съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти. За това и процентите надхвърлят 100.

Ключов обаче е анализът, който заедно ще направим на откроилите се лайтмотиви през изминалата година, казват от платформата. От съществено значение е да не се плъзгаме само по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората, убедени са инициаторите на изследването.

Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021-ва – COVID заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт“, казва доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 година е бил много мащабен и интересен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.

Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума „преценя“ пък показва колко сме се сринали в езиковата си грамотност – да, да, знам, че половината население я употребява иронично, но пък другата половина си е сериозен проблем“, допълва тя. И ни напомня, че думите на годината не са просто забавление, те са начин да научим повече за себе си. И – в най-добрия случай – да си припомним, че реалността ражда думите, но и думите променят реалността.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Простотия 14:16, 20 яну 22

Не може преценям да се приема вмест преценява, само защото някои демонстрира ха неграмотност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама