Замърсяването на въздуха обърква пчелите, не могат да намират цветята

15:20, 23 яну 22 / Любопитно 25 1274 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пчелите, пеперудите, и другите насекоми-опрашители, които са изложени на замърсяване на въздуха, имат сериозно нарушение на способността да намират растенията, с които се хранят.

Ползването на пестициди и промените в ползването на земите са двете основни причини за рязкото намаляване на броя на насекомите. Ново изследване, обаче, доказва, че замърсеният въздух, причинен от автомобилите, също обърква пчелите.

Предишни доказателства от лабораторни проучвания показват как замърсителите на въздуха разграждат частиците от миризмата на растенията, което затруднява насекомите да ги локализират.

И при пчелите има социално дистанциране, когато са болни

За да се разбере по-добре как тези взаимодействия се проявяват днес, Джеймс Райълс от Университета на Рединг, Обединеното кралство, и колегите му, провеждат тригодишно полево изпитание. Те изграждат система, която генерира азотни оксиди и замърсяване с озон.

Резултатите са категорични: нивата на замърсителите, равни на средните концентрации в близост до главните пътища в Обединеното кралство, довеждат до 70% намаляване на броя на опрашителите.

„Не очаквахме толкова сериозен ефект на мръсния въздух върху пчелите. Тепърва ще бъдат направени множество тестове, но откритието ни само дава представа за мащаба на замърсяването без въздуха. А без пчели няма живот!“, допълва Райъл, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама