Събирането на дългове: без тормоз и с „фиксирано работно време“

15:53, 20 яну 22 / Политика 25 1434 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова анонсира изготвянето на нов Закон за събиране на вземанията срещу колекторските фирми. 

В него за първи път се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерството на икономиката и индустрията от КЗП, обясни Нинова на пресконференция. За да бъдат вписани в регистъра, в предмета на дейност на коректорските фирми трябва да е записано, че се занимава със събиране на вземания. Освен това членовете на Управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания.

Важен момент в проектозакона е, че кредиторът, който прехвърля вземането трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът да знае, коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника спира търсенето на вземането и изпълнението.

„Тази материя до сега не е уреждана в законодателството на България… Гледали сме да защитим, най-вече интересите на гражданите и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза Нинова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Законът забранява действия и практики по събирането на вземания, чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07:00 ч. сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

Освен това новият кредитор, който получи вземането ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника, за да има винаги яснота за кореспонденцията помежду им. Също така, новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, по различно от посоченото в договора с първоначалния кредитор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама