Плевнелиев и Първанов против служебните кабинети

08:43, 21 яну 22 / Политика 25 1668 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) призова Кирил Петков да се дистанцира от Румен Радев. Президентът Георги Първанов (2002 -2012 г.) пък се обяви против назначаването на служебни кабинети от президентите.

Това заявиха двамата по време на публичната дискусия на тема „Ролята на политическото слово“, която се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основните акценти в срещата бяха свързани с ролята на служебните кабинети, разширяването на правомощията на президента и приемането на еврото.

Служебните кабинети и възможността за президентска република

Георги Първанов се обяви против служебните кабинети, обръщайки се с въпрос към публиката дали знаят колко такива е имало по време на неговото управление. Той бе категоричен, че трябва да се върви по определения от Конституцията ред и правителствата да се излъчват от Народното събрание. „Не съм се опитвал да изпързалям политическите партии със служебен кабинет, не че не съм нямал такъв в джоба“, заяви той.

Първанов смята, че в никакъв случай не се налага президентска република, защото не знаем в чии ръце може да попадне тази форма на управление“. Президентът и сега заради начина, по който е избран... има авторитет и влияние, което е по-силно от влиянието на политическите партии, които се подвизават в парламента", бе категоричен той.

Георги Първанов отбеляза, че легитимността на българския президент идва от прекия му избор. Той обаче се обяви за разширяването на правомощията му. Както по време на мандата му, така и сега той настоя президентът сам да може да инициира референдуми, а не те да се осакатяват в парламента, както е сега“, както и да може президентът сам да подписва международни договори.

Росен Плевнелиев подкрепи тезата на предшественика си за служебните правителства. Той заяви още твърдение, че вицепрезидентът и служебното правителство са излишни институти. В нито една развита демокрация няма такова нещо като вицепрезидент и няма нужда да има. Освен това той стои странно в Конституцията, обясни Плевнелиев.

Той допълни, че днес страната е президентска република и призова Кирил Петков да се дистанцира от Румен Радев. „Конституцията е обърната с главата надолу. Изключително ненормална ситуация и противоконституционна. Имаме президент, чиято дясната ръка е министър на отбраната, лявата му ръка е негов министър на вътрешните работи. Министърът му на външното министерство не знаеше къде е сградата на външното министерство... Министърът на финансите е служебен негов министър... Затова апелирам към премиера Кирил Петков: колкото може по-скоро да се дистанцира от всякакви влияния на силния човек на деня - президента Радев, върху неговите действия“, заяви Плевнелиев, цитиран от Offnews.bg. По думите му тази ситуация е изключително опасна за българската демокрация.

Еврозоната 

Росен Плевнелиев поиска от премиера да бъде категоричен в изказванията си, че страната ще влезе в еврозоната до 2 години. „Ако изпуснем този момент (1 януари 2024 г.), няма да влезем никога в Еврозоната, смята той и добави, че това ще помогне за борбата с корупцията.

Плевнелиев не пропусна да разкритикува Румен Радев, който нямал позиция за приемането на еврото и допълни, че „държавният глава вече шеста година не е споменал думичката „Еврозона“. Според него еврозоната ще е ясен отговор на въпроса дали България е или не под руско влияние. 

Северна Македония

Вместо да коментира президента, Георги Първанов бе активен в обсъждането със студентите на темата за Северна Македония. „Ако това е стъпка към връщането на доверието, няма нищо лошо в това. Тепърва предстои да върнем доверието помежду си, тепърва предстои да решаваме проблемите. Трябява да се формулира ново понятие за общата история, което да се запише в анекс в Договора за добросъседство и то да звучи така: „Общата история означава, че от Средновековието през Възраждането до първите десетилетия на XX век населението от двете страни на сегашната граница има единно българско национално самосъзнание. Днес те имат различно самосъзнание и ние признаваме тази различност”, предложи Първанов, цитиран от „24 часа”. Той обаче останал смутен от „скептичното отношение към премиера Петков” на президента Пендаровски, които прозвучали „недомакински”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:38, 21 яну 22

Бити карти смешник и фурнаджийска лопата акъл дават

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама