Антикорупционната комисия е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

12:30, 21 яну 22 / Политика 25 1620 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Това обяви правосъдният министър Надежа Йорданова. 

Не съм водила разговори за конкретни личности за председатели на двете комисии, на които предстои да се раздели КПКОНПИ. По-важно е с какви правомощия и как точно ще действат тези органи...Т ази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда”, заяви Йорданова в ефира на Нова телевизия. 

„Главният прокурор трябва да носи своята отговорност”, категоричен е правосъдният министър. 

На 8-и февруари ще излезе решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Пленумът на ВСС ще реши дали събраните материали по този казус ще са безспорни и достатъчни за освобождаването на Иван Гешев.

В момента от прокуратурата се замитат определени случаи”, зави Йорданова и попита какво става с кюлчетата, банкнотите. „Измислят всякакви оправдания, за да не кажат, че прокуратурата отказва да прави разследване по този случай. Към днешна дата няма ефективен механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – предсрочното му освобождаване или наказателна отговорност. Проблемът не е само в личността, но и в самата институция. Има различни опции за контрол върху обвинението. Едната е МВР да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата ще може да отхвърли ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство – отказът да може да бъде обжалван пред съда”, смята правосъдният министър.

По отношение на проблема с домашното насилие у нас, министърът на правосъдието уточни, че жертвите на домашно насилие са както жени, така деца и мъже. За 2021 г. били издадени 3244 заповеди за закрила. Предвижда се разширяване на кръга забрани, които да се налагат след издаването на такава заповед – включително контакт по телефон и интернет.

КПКОНПИ: Кухите фрази не прикриват липсата на капацитет

Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им“, се посочва в позиция на КПКОНПИ.

От там посочват още:

„В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)

На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев - 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев - 199 378 865, 81 лв., и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за „ревизиране на предявените искове“. Твърденията ѝ за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези планове. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство.

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама