Нинова се бетонира: Конгресът на БСП не прие оставката ѝ

17:45, 22 яну 22 / Политика 25 2368 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Корнелия Нинова остава лидер на БСП, след като на закрито обсъждане и гласуване 50-ия конгресът на партията отхвърлил оставката ѝ с 415 гласа „против“, 164 „за“ и 20 „въздържал се“.

Благодаря за доверието, това ме задължава да работя с двойно повече усилия“, каза Нинова след гласуването и добави, че от провелата се дискусия „се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение“.

За развоя на форума си пролича още в самото начало. Тогава над 500 от общо 976 делегати по списък на заседанието поискаха конгресът да гласува не оставка, а вот на доверие на лидера, съобщи секретарят на бюрото на партията Вяра Емилова. Сред призоваващите да не се приема оставката на Нинова бяха социалистите от Благоевград. Според тях изборните резултати били колективна вина - партията не била лидерска, а демократична - „с множество колективни и помощни органи на национално ниво“.

Нинова потвърди оставката си и оправда провала си с машинния вот и коронавируса

Корнелия Нинова отчете обективни и субективни фактори за загубата на подкрепа за БСП и потвърди оставката си пред конгреса. „Аз поех отговорността и подадох оставка - днес я потвърждавам пред вас“, заяви тя. 

Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете ковид пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни. „Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност“, посочи Нинова, цитирана от БТА. Тя подчерта, че може би е време левицата да осмисли ефекта от машинния вот и да помисли за въвеждането на смесено гласуване.

Нинова подчерта, че вътрешните борби в левицата трябва да престанат и отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Тя оправда слуховете за лошите отношения с президента Румен Радев с идеята, че БСП трябва да е идеологическа партия, която не се нагласява конюнктурно, а критикува независимо кой е на власт. Примерите, които даде - за действия и бездействия на служебния кабинет по отношение на цените на тока и COVID кризата, предаде „Дневник“.

Вицепремиерът отчете и постижение - влизането на БСП във властта като социален вектор, но предупреди коалиционните партньори по три въпроса - че няма да има промяна в твърдата позиция за Северна Македония, че в споразумението е залегнало възстановяване на диалога с Русия в Европейския съюз, както и че Истанбулската конвенция е противоконституционна и третият пол няма да се признава. Освен това Нинова поиска и преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход. Накрая призова с морал и можене БСП да се променя, да скъса със задкулисието и да работи като партия във властта за промяна.

Крум Зарков: Спите ли дълбоко?

Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на социалистите се противопоставя на очертаващото се все по-ясно решение, че конгресът няма да приеме оставката на настоящия председател на БСП. Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния удар“, запита той. По думите му сърцето на социалистическата партия са нейните симпатизанти и избиратели, но мозъкът ѝ са събралите се в залата делегати.

Провалът на изборите е представен като успех, защото сме в управлението на страната. Приеха ни по силата на парламентарната математика, но избирателите не ни приеха“, каза Крум Зарков и обяви, че някои от нас (имайки предвид Корнелия Нинова - бел. авт.) направиха всичко възможно, за да провалят кампанията на президента.

Според Зарков решението за изход от кризата в БСП е да има пряк избор за нов лидер, иначе проблемите в партията и представянето ѝ на избори ще се задълбочат: Този фарс ще бъде пореден, ако не последен в ковчега на Българската социалистическа партия - решението е пряк избор, подчерта Зарков.

В реплика към него Любомир Буковски от организацията на БСП в Плевен обяви, че досега не бил присъствал на конгрес, на която социалистическата партия да е била погребвана, като посочи, че Крум Зарков не бил постигнал нищо за партията. За Зарков се застъпи Антон Кутев (той бе говорител на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев), като обяви, че е написал почти всички закони, внесени от БСП през изминалия мандат. Заради някаква вътрешна война, не е редно да се подценяват качествата на Крум“. Зарков от своя страна изреди всичко, което липсваше в доклада на Нинова - за хората на труда, за пазара на труда, за изкореняването на бедността, за това, което е лявото в момента.Чух за Истанбулската конвенция и да ви кажа, като виден джендър, както беше казано по телевизията, полът ви е защитен. Ако стана председател, няма да го сменя“, обяви той.

В подкрепа на Зарков и провеждането на избори за нов лидер на БСП се обявиха Антон Кутев (бивш говорители на служебното правителство, назначено от Румен Радев) и евродепутата Петър Витанов.

Валери Жаблянов, който напусна парламентарната група на БСП за България по време на последното правителство на ГЕРБ, заяви, че макар и да е част от управляващото мнозинство, социалистическата партия не е в състояние да определя политиката на правителството, защото начело на Министерството на финансите не е човек на БСП. Ако беше до раздаването на пари, Бойко Борисов щеше да управлява, каза Жаблянов, обръщайки се към Нинова и изброените от нея финансови преимущества, които били осигурени за хората, бидейки БСП част от управлението.

Припомняме, че конгресът бе свикан от Националния съвет на партията през ноември миналата година. Тогава Нинова обяви, че подава оставка заради ниските резултати, които левицата постигна на трите последвателни парламентарни избора през 2021 г. На последния вот през ноември месец столетницата за първи път остана четвърта политическа сила, а подкрепата за нея намаля  до 267 816 гласа при 955 490 гласа преди четири години. Така представителството на БСП в Народното събрание се сви за година от 80 на 26 депутати.

Момичето си отива… и е готово да повлече всички след себе си

Конгресът пренебрегна президента 

При приемането на дневния ред беше отхвърлено предложение да се прекрати за час работата на конгреса, за да може делегатите да се включат в тържествената церемония на Румен Радев и Илияна Йотова. Искането за прекъсването дойде от представители на вътрешната опозиция. Те използваха момента, за да разкритикуват партийното ръководство, че неправилно е избрало датата на конгреса, която съвпада с иногурацията. Георги Свиленски - шефът на парламентарната група и приближен на Нинова, коментира, че всички социалисти са горди с успеха на Радев, но едно прекъсване прекалено ще удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, така или иначе, може да отиде на церемонията. Последва гласуване, на което предложението беше подкрепено едва от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха, пише „Сега“.

Неочаквано включване и от премиера

Неочаквано премиерът и лидер на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков също направи видеообръщение към конгреса, като заяви, че „БСП за България“ е важен коалиционен партньор„Ние започнахме промяната, но още много работа ни чака. Тепърва трябва да се реформира съдебната система, да се изтръгне корупцията и да се даде справедливост на обществото. Пожелавам успешна работа на днешния конгрес и вярвам, че ще постигнем резултатите, които всички ние сме обещали“, каза той.

Промяна с Нинова на … черен кон

Припомняме, че това е второто заседание на 50-ия конгрес на партията. Първото се проведе през 2020 г., когато Корнелия Нинова бе преизбрана за лидер на партията с 81% от гласовете на делегатите. Тогава основен конкурент и бе Кирил Добрев. На него бяха избрани и членовете на Националния съвет на партията и на Общопартийната контролна комисия. 

Това не е и първият път, в който Корнелия Нинова подава оставка. Това се случи и след загубата на левицата на евровота през 2019-а. На самия 49-и конгрес обаче тя обяви, че я оттегля с думите: „Затворете си портфейлите, уважаеми господа. БСП не се продава“. Тогава Нинова хвърли обвинения към вътрешната опозиция, че искала да завземе партията. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Да, ама не 21:55, 22 яну 22

Искрена или не, Нинова сгреши фатално. По добре БСП да беше оглавена от нов председател, кому е нужно свиването й до малка партия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама