Янев потвърди: Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители у нас

13:00, 22 яну 22 / Политика 25 1960 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Военният министър Стефан Янев потвърди, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България. 

Това са таков тип самолети, които ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, т. нар съвместна задача „еър полисинг“. Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото. Става въпрос за изтребители, с каквито българия не резполага. Испанският контингент ще дойде с изтребители „Юрофайтър – Тайфун“, а холандския контингент – с изтребители F-35“, уточни Янев, цитиран от bTV

Отговорностите, които в момента имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес“, коментира Янов по повод изявлението на външното министерство на Русия, че НАТО трябва да се оттегли от България и Румъния.

Той омаловажи хода на Русия, като заяви: „Не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера. Да не остава впечатление, че някой е посочил с пръст България. Такива изявления се правят регулярно и не трябва да сме толкова чувствителни. 

Той обяви още, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие от други страни в НАТО на българска територия ще бъде направена с български сили

България в епицентъра на сблъсъка между Русия и НАТО

Кирил Петков не вярва в зони на влияние

Междувременно премиерът Кирил Петков обяви, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България чрез конструктивно и партньорско отношение към всички наши партньори в НАТО. По думите му в момента се разглеждат различни опции за подкрепа, но решение ще се вземе от Министерския съвет. 

„Наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията. Няма втора категории членки на НАТО - всички сме равнопоставени, дискусии от типа едните трябва да правят едно, други друго, са грешни“, допълни Петков.

Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат пълното правомощие да си решават собствената си съдба и собствените си членства и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет го слагаме над всичко“, каза още Кирил Петков, цитиран от offnews.bg.

Припомняме, че вчера руският външен министър Сергей Лавров, обяви, че Москва изисква НАТО да се изтегли изцяло от България и Румъния, за да се върне разположението на силите в Европа от нивото им през 1997 г. (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз). НАТО обаче отхвърли изискването на Русия, като заяви, че пактът няма да се откаже от способността страната ни да се защитава, включително и чрез присъствието на войски в източните части на Алианса. Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев също бяха категорични, че България няма да приема ултиматуми, защото е суверенна държава и отдавна е направила своя избор, ставайки член на НАТО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама