ЕАЦС: Поредната провокация от Русия към суверенна България е недопустима

14:10, 22 яну 22 / Политика 25 1732 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ЕАЦС счита за недопустима поредната провокация от страна на Руската федерация към суверенна и независима България – държава с 13-вековна история, дарила християнството и азбуката на Русия. България и българите, за разлика от други държави и народи, ясно са направили своя цивилизационен избор – Европа на европейските духовни ценности, Европа на гражданските права, Европа на върховенство на закона, Европа която не се намесва в суверенните решения на съседни или по-далечни народи.

​Република България е пълноправен член на Европейския съюз и Организацията на Североатлантическия договор (НАТО) с всички произтичащи от това права и задължения. Недопустимо е който и да било да поставя каквито и да било условия и ултиматуми на суверенни и съюзени държави. Проявяваме разбиране, че вътрешнополитическите проблеми в Руската федерация (най-вече в социално икономическата сфера) изискват нетрадиционни решения, но това не бива да става за сметка на заплахи за националната сигурност и суверенитета на държави, нямащи нищо общо с вътрешнополитическата обстановка в Руската федерация.

България в епицентъра на сблъсъка между Русия и НАТО

​Още по-неприятно впечатление от тази руска провокация оставиха нерешителните действия и изявления на българското правителство и българския президент – без необходимата твърдост и еднозначност. Дори липсващо, заявяват от центъра. 

​Ето защо, ние от ЕАЦС, настояваме за ясна и категорична позиция от Народното събрание на Република България, Президента на Републиката, министър-председателя на Република България, министъра на отбраната на Република България и министъра на външните работи на Република България, защитаваща суверенитета на Република България и правото й сама да определя външнополитическата си ориентация и в какви военно-политически съюзи участва.

​Всякакви други половинчати изявления и действия работят в полза на установяването на „Задунайская губерния“ на юг от р. Дунав – мечтата на Руската империя от столетия насам.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама