Държавата губи до три пъти от пазарната цена на дървесината заради корупция

12:23, 23 яну 22 25 1477 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата губи от два до три пъти от пазарната цена на дървесината заради корупционни практики. Това каза пред БНР депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш шеф на Агенцията по горите инж. Александър Дунчев. Той управляваше агенцията по време на двата служебни кабинета на президента Румен Радев. 

Дунчев обяви, че изваждането на Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите е процедура, която се прави регулярно. „С коалиционното споразумение беше решено да бъде създадена независима държавна агенция към министър-председателя. Това е в отговор на обществен интерес горите да бъдат оценявани като изключително природно богатство и да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност, затова трябва управлението на горите да е независимо. Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси“, изтъкна той във връзка със забавеното преструктуриране, договорено между коалиционните партньори. 

Обвиниха директора на горското във Велинград за незаконен дърводобив

По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система. 

„Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев... Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства. Тоест, схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината. Това облагодетелства фирми с политически протекции... Кражбите в горите са в резултат на политически схеми“, подчерта депутатът от „Продължаваме промяната“. 

Дунчев допълни, че няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, а цените се държат ниски. „Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България“, посочи той. 

Според него шансът за реализиране на реформата е в това, че обществото е осъзнало колко важни са горите. „Има огромна обществена и професионална подкрепа за държавна агенция. Не виждам коя партия би устояла на този обществен натиск. В Народното събрание имаме готови законопроекти... Имаме пълна подкрепа от министър-председателя за горската реформа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама