Боен кораб отплава към Черно море заради напрежението между НАТО и Русия

16:47, 23 яну 22 / Свят 25 1775 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Испанската фрегата „Блас де Лезо“ отплава към Черно море от военноморската база „Ферол“ на атлантическия бряг. Бойният кораб е част от обещаната от Мадрид помощ за подсилване на силите на НАТО на фона на напрежението с Русия заради струпването на руски войски на границата с Украйна, съобщи БНР.

Мисията на фрегатата е планирана предварително, но беше изтеглена по-рано заради напрежението с Русия. Това е втората част от военната подкрепа за Алианса. Преди четири дни от Канарските острови за Черно море отплава и миночистачът „Метеоро“, съобщи тогава „Ройтерс“.

България в епицентъра на сблъсъка между Русия и НАТО

Намерението на Испания да изпрати бойните кораби в Черно море беше обявено от министърката на отбраната Маргарита Роблес в четвъртък. Това се случи на фона на струпването на руски войски на границата с Украйна. НАТО смята, че това е подготовка за военни действия срещу Украйна. Руските власти отричат да планират инвазия и да поставят условия, включително и Киев да не се присъединява към НАТО.

Русия не може да казва на никоя държава какво да прави, така че нато ще защитава и отбранява суверенитета на която и да е страна, която може или иска да се присъедини към НАТО“, каза Маргарита Роблес, като добави, че Испания настоява за дипломатическо решение на спора.

Испания съобщи също, че има готовност да изпрати изтребители в България. Новината бе потвърдена и от българския военен министър Стефан Янев. „В България през април и май ще пристигнат и два изтребителя F-35 от Нидерландия, които ще участват в охраната на българското въздушно пространство“, каза още Янев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама