В парламента вече се влиза със зелен сертификат

10:43, 24 яну 22 25 1706 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес достъпът до сградите на парламента ще става със зелен сертификат - валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу Covid-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа по-рано.

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради. В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

Депутатите и сътрудниците им сами ще си заплащат бързите тестове. 

Депутатите не могат да бъдат спирани при отказ да покажат сертификат

Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват.

Показването на зелен сертификат за народните представители ще бъде акт на съпричастност с българските избиратели и правилата, които важат за всички. При решение на депутатите да не показват зеления си сертификат, това ще е на тяхна отговорност, уточняват от пресцентъра на институцията.

„Няма да стигаме до някакви екцесии на входа на парламента. Мисля, че ще е доста неприятно към самата институция като неуважение“, казва пред bTV председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Големият тест за зеления сертификат ще бъде в сряда на редовното заседание на Народното събрание.

И МОН въвежда зелен сертификат за достъп

От днес зелен сертификат ще се изисква и за всички служители на Министерството на образовнието и науката. Така МОН се превръща в първото ведомство въвело мярката, изпреварвайки дори Министерски съвет, където сертификатът ще бъде въведен от 7 февруари.

Няма да се изисква „зелен сертификат“ от деца и от граждани, които идват само до приемната на МОН, за да подават документи. Хората, които не могат да се имунизират по здравословни причини, представят медицински документ, който удостоверява това.

Служителите на МОН, които нямат „зелен сертификат“, ще работят дистанционно, ако задачите им позволяват това, или ще трябва да излязат в отпуск, съобщиха от МОН.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама