Доклад: Пътуването по АМ „Хемус“ е опасно за живота

10:15, 25 яну 22 25 1626 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

АМ „Хемус“ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и е необходимо незабавно обезопасяване на автомагистралата. Това са изводите на доклад на международен одитор по пътна безопасност по поръчка на Института за пътна безопасност.

Докладът констатира, че обезопасителните съоръжения са високорискови и не са в състояние да извършат необходимата работа съгласно изискванията на краш-тестовете. Тези съоръжения са опасни и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крайници на пасажерите в автомобилите и мотористите.

Пътната настилка не отговаря и на минималните нормативни изисквания за безопасност. Съществува риск от загуба на контрол върху превозното средство поради агресивните деформации и задържането на вода върху настилката. Възможно е въвличане и на други близо намиращи се превозни срества в пътнотранспортни произшествия.

Поради високите скорости на движение, които са характерни и желани за магистрален път, са възможни сериозни или фатални наранявания.

Сигнализацията и маркировката не отговарят на приетите стандарти. Това ги прави объркваща и опасни.

Тунелите също не отговарят на изискванията за безопасност. Налице са предпоставки за настъпване на  произшествия със сериозни или фатални наранявания поради грешно взети решения и в резултат на дезинформация. Тя е породена от качеството и състоянието на комуникацията чрез настоящата знакова уредба. За съжаление, тези причини след пътните инциденти биват „замаскирани“ в базата данни, като пътнотранспортното произшествие бива класифицирано като следствие от „несъобразена скорост“, се посочва още в доклада.

От Института за пътна безопасност призовават Агенция „Пътна инфраструктура“ и министъра на регионалното развитие да предприемат конкретни действия в кратки срокове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама