ЕК призова за отмяна на допълнителните ограничения за пътуване

14:27, 25 яну 22 25 1492 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия призова държавите от ЕС да пристъпят към отмяна на допълнителните ограничения, наложени за пътуващите след появата на Омикрон.

Омикрон вече е разпространен в цяла Европа и е време да се помисли за отмяната на допълнителните мерки. Призоваваме държавите от ЕС да съгласуват тези действия, се посочва в съвместно изявление на еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакидис и по правосъдието Дидие Рейндерс.

За пътуване в ЕС трябва да бъде достатъчен валиден зелен сертификат, заяви днес говорител на ЕК. Той отбеляза, че държавите са в правото си, според обстоятелствата, да налагат допълнителни мерки за пътниците - карантина или допълнително изследване.

Няма да има промяна в сроковете на зелените сертификати у нас

По думите му от въведените от много страни в ЕС формуляри за пътуване, които трябва да бъдат предварително попълнени и представени при граничните проверки, може да има полза. Той уточни, че приетите днес от Съвета на ЕС промени в правилата за пътуване в ЕС не засягат този въпрос.

Междувременно по-рано днес Съветът на ЕС прие нова препоръка за промяна на ограниченията при пътуване в Общността, свързани с пандемията от коронавируса. Съветът препоръча от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига.

Предвижда се всеки, който разполага с валиден ковид сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия. Препоръчва се и валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването, или до 24 часа след пристигането, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама