Ракета на Илон Мъск ще се блъсне в Луната

19:15, 26 яну 22 / Любопитно 25 2125 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ракета на SpaceX е напът да се сблъска с Луната, след като е прекарала почти седем години в космоса, смятат учени.

Втората степен на ракетата трябваше да изпрати сателит към точка на гравитационен баланс на 1.5 млн. км от Земята, но след отделянето си нямаше достатъчно гориво, за да се върне в атмосферата, нито можеше да избяга от гравитацията на системата на Земята и Луната и е в по-скоро хаотична орбита от 2015 г., пише „Дневник“ като се позовава на „The Guardian“.

 

Бил Грей, който пише софтуер за проследяване на обекти близо до Земята (астероиди, комети и други), смята за „сигурен“ сблъсъка с обратната страна на Луната - близо земния спътник - на 4 март. Веднъж вече е преминала близо до Луната на 5 януари.

Това вероятно ще е първият непреднамерен сбъсък на космически боклук с Луната. Учени обаче смятат, че това събитие ще позволи да бъде изхвърлен материал под повърхността на Луната, който може да бъде наблюдаван.

Случаят ще повдигне отново темата за космическия боклук, който може да се окаже сериозно изпитание за очаквания възход на космическата индустрия.

 
***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама