Боровинките намаляват риска от сърдечни проблеми

19:30, 29 яну 22 / Любопитно 25 1459 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Боровинките са не само вкусни, но и помагат ефективно да се намали рискът от появата на различни заболявания, пише сайтът „Eat This, Not That“..

Според резултати от изследвания, проведени в университета Съри, има връзка между консумацията на боровинки и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, които заемат първите места сред най-разпространените причини за смърт в САЩ.

Здравословни храни, които са вредни в големи количества

Според проучването, тъй като боровинките са богати на антоцианини, редовната им консумация значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антоцианините са растителни пигменти, намиращи се в плодовете и зеленчуците, които са сини, червени или лилави, което означава, че те буквално придават цвета на боровинките.

Други горски плодове също помагат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържат много антоцианини. Сред зеленчуците такива „заслуги“ имат червеното зеле и патладжанът, които също са богати на антоцианини, пише БГНЕС.

Резултатите от проучването на Университета в Съри са подкрепени от друго проучване, публикувано в Journal of Gerontology: Series A, което установява, че редовната консумация на боровинки помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на тонуса на кръвоносните съдове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама