Община Сливен с дарение за българската диаспора в Твърдица

16:45, 25 яну 22 25 1336 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Община Сливен ще изпрати дарение в полза на жителите от българската диаспора на град Твърдица, Република Молдова. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на Общински съвет - Сливен Димитър Митев.

На нея бяха откроени основните акценти за предстоящата на 27 януари сесия на местния парламент. Сред точките от дневния ред попада и внесеното от кмета Стефан Радев предложение за предоставяне на дарение в полза на жителите от българската диаспора на град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова.

Митев припомни, че в началото на декември миналата година Стефан Радев посрещна делегация от кметството в Република Молдова, водена от кмета Георгий Попов. В рамките на срещата тогава беше отправена молба от страна на гостите за съдействие във връзка със закупуване на оборудване в полза на местната общност от българската диаспора в района.

Молбата бе приета радушно от сливенския градоначалник, който пое ангажимент за съдействие и подкрепа за нашите сънародници. Предоставеното дарение е в размер на около 15 хил. лв. и включва - рехабилитационна количка за деца в седящо положение, необходима на рехабилитационния център в град Твърдица, екипировка и оборудване за детски футболен клуб при Дом на културата, спортни екипи и обувки (32 комплекта), мрежи за футболни врати, топки, косачка за трева, пейки за зрители, телевизор и настолен компютър с монитор, съобщиха от общината.

В град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, преобладаващото население е българско – наследници на българите, преселили се от нашите земи преди повече от 200 години.

Договорът за побратимяване между Сливен и Тараклия е подписан на 29 юни 2012 г. в град Тараклия, Република Молдова. Населението на град Тараклия е около 15 000 души, като 78 % от тях са българи. Преобладаващо българско (над 65 %) е населението и в Тараклийски район, а в редица населени места като град Твардица, селата Кайраклия, Валя Пержей и др., българите са над 90 % от жителите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама